вівторок, 22 березня 2011 04:30

Леоніда Юзенчука розбудив ведмідь

Автор: фото з сайта www.news.tochka.net
  Старший дільничний Луцького району Сергій Вознюк слідкує за ведмедем, який заліз на подвір’я жителя села Брище на Волині
Старший дільничний Луцького району Сергій Вознюк слідкує за ведмедем, який заліз на подвір’я жителя села Брище на Волині

На подвір'я 47-річного Леоніда Юзенчука із села Брище Луцького району на Волині 16 березня зайшов бурий ведмідь.

— Щодня стаю о сьомій ранку, — каже Леонід. — Того дня прокинувся о шостій. Чую, у вікно хтось шкребеться. Виглядаю, а на підвіконнику двома лапами ведмідь стоїть. Морду до шибки притулив й обтирається.

Хата у Леоніда стара. Половина шибок перетягнуті клейонкою. За 10 м сусідський цегляний будинок. Узимку в ньому ніхто не живе. Через дорогу — автозаправна станція і ліс.

— Я вдягся, взувся, побіг на заправку. Ведмідь сів біля хати, потім почав бігти за мною. Очевидно, був голодним, але не нападав. Я побіг швидше. З АЗС викликав міліцію. Заправщики на мене, як на дурня, подивилися. У наших лісах тільки зайці та лиси водяться. Ведмедів ніколи не бачив. Повів одного заправщика до себе на подвір'я. Звір тим часом перебіг у лісопосадку. Потім вибігав двічі на трасу, мало не напав на одного з міліціонерів.

Першим на місце пригоди приїхав 40-річний Сергій Вознюк, старший дільничний Луцького району.

— Я подзвонив у МНС. Вони почали вишукувати ветеринарів, — згадує Серій. — Клишоногий тим часом циркові номери став показувати. Стояв на двох лапах, підстрибував, кувиркався, бігав за людьми, бо хотів гратися. Багато водіїв зупинялися, аби відзняти його на фотоапарат чи відео. Звір агресії не виявляв. Один чоловік навіть ризикнув з рук нагодувати його печивом. Звідкись прибіг дворовий пес. Він мішці не сподобався, той почав проганяти собаку на проїжджу частину.

На Волині фахівців з досвідом поводження з такими звірами немає. Викликали ветеринарного лікаря із Вінниці Олександра Попова. Він приспав ведмедя.

— Видно, що він вирощений у неволі. Не дикий, контактує з людьми, на шкурі немає подряпин, а шерсть блискуча. Звіру не більше 2 років. Вколов йому спочатку незначну, потім повну дозу снодійного, — пояснює ветеринар. — Усипити його будь-хто не міг. Треба спеціалізуватися по диких тваринах, знати, скільки снодійного дати, щоб ведмідь не загинув. Це бурий ведмідь, який занесений до Червоної книги, оберігається законом. На чорному ринку такий коштує десь 3 тисячі доларів.

На джипі тварину відвезли у Луцький зоопарк.

— Коли його поміщали у вольєр, звір відходив від наркозу і навіть гаркнув на працівників, — говорить тамтешній заступник директора Людмила Денисенко. — Він пильно стежив за ними, доки ті не покинули клітки. З апетитом поїв і зараз почуває себе добре. Швидше за все, тварина адаптована до нашого середовища проживання, це було видно за контактами з людьми. Відпускати його на волю небезпечно, він може загинути. Бурий ведмідь живе здебільшого у Карпатах.

Правоохоронці розшукують власника тварини. Кажуть, його могли утримувати у вольєрі одного з місцевих готелів і ненароком випустити на волю.

Леоніда Юзенчука розбудив ведмідь
Зараз ви читаєте новину «Леоніда Юзенчука розбудив ведмідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути