пʼятниця, 16 квітня 2010 00:18

Лех Качинський хрестив онука вінничанки

Вінничанка Алла Ратинська переживає трагічну загибель президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії в авіакатастрофі під Смоленськом як особисту трагедію. Три роки тому Качинський і його брат-близнюк, тодішній прем"єр-міністр Ярослав, охрестили її онуків — близнюків Артура та Сашу Ружанських. Вони живуть у Варшаві.

— В Україні ми брали участь в організованій консульством Вінниці панахиді. А донька із зятем — у Польщі, — ледь стримує сльози Алла. Вона очолює міську спілку поляків. — Одночасно втратити стільки знайомих людей!

Каже, що Лех Качинський був душевною, чуйною людиною.

— Перша особа держави надзвичайно зайнята і не належить сама собі. Але Лех Качинський мав ніжні почуття до України, тому охрестив моїх онуків.

Моя донька Людмила після закінчення "Історичного факультету" Варшавського університету вийшла заміж за Вадима Ружанського, репатріанта із Казахстану. Він також закінчив Варшавський університет. Коли народилися Артусик та Алюсик, перший місяць після пологів я допомагала доглядати діток. Потім треба було повертатися до Вінниці, на роботу. Замінити мене вирішила моя мама — прабабуся малюків. Я пішла відкривати їй візу на виїзд до Польщі. Консул, дізнавшись, що діти народилися 18 червня, на 58-й день народження Леха та Ярослава Качинських, сказав: "А чому б вам не написати про це президенту?". З"ясувалося: наші Артур та Олександр — єдині близнюки у Польщі, які народилися в один день з братами-близнюками Качинськими. Діти надіслали в адміністрацію президента Польщі листа із пропозицією стати патроном — хрещеним батьком одного з малюків. Через місяць їм зателефонували, що Лех Качинський дав згоду. Таку саму пропозицію його брату — Ярославу Качинському — я зробила вже сама під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності Польщі у Києві.

Обряд хрещення проводив 74-річний Роман Інджейчик, особистий капелан президента. На хрестини прибули тільки Лех Качинський з дружиною Марією. Вибачився за Ярослава, котрий не зміг взяти участі у церемонії через невідкладні справи. Пожартував: "Отак завжди доводиться викручуватися за старшого брата".

Служба тривала близько години. На згадку про подію подарував щасливим батькам пам"ятний адрес. А хрещенику та його брату — по срібній ложці з вигравіюваним написом: "Олександрові від президента Польщі" та "Артурові від президента Польщі".

Ратинська говорить, що не докучала главі держави своїми проблемами і не зверталася по допомогу. На свята родини обмінювалися вітальними листівками.

— Діти зустрічалися з кумом-президентом усього кілька разів. Я й то спілкувалася з ним частіше як голова спілки поляків. Ми завжди пам"ятатимемо його.

Людмила і Вадим Ружанські мають у Варшаві власне житло, працюють у приватних фірмах. Їхнім близнюкам 18 червня виповниться 4 роки. Вони ходять у дитсадок. Говорять польською, російською мовами. Українську розуміють, але не розмовляють нею.

Зараз ви читаєте новину «Лех Качинський хрестив онука вінничанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути