вівторок, 26 лютого 2013 05:30

"Коля сказав робити аборт, бо дітей не хоче"

Автор: фото з сайта www.stb.ua
  Яна Гречка з Миколаєва тримає сина Єгора. Дитину оформила як мати-одиначка. З батьком Єгора зустрічалася півроку
Яна Гречка з Миколаєва тримає сина Єгора. Дитину оформила як мати-одиначка. З батьком Єгора зустрічалася півроку

У грудні торік 16-річна Тетяна в одному з райцентрів Київщини народила вдома доньку.

— Тіки не називайте мого прізвища і звідки я, бо сорому й так вистачає.

Тетяна худа й бліда. Впускає до приватного будинку на околиці міста. У веранді серед ящиків посадкової картоплі стоїть новий дитячий візок. У кімнаті в ліжечку — донька Марія.

— То ще моє ліжко. Бильця я повибивала, як маленька була, — бере дівчинку на руки, бо вона починає плакати. — Я недавно її годувала, спати хоче, — заколисує і тикає немовляті пустушку. — З Кольою, батьком Маші, познайомилися на остановці. Я в село до бабці їхала, автобуса ждала. Коли він підходить. Став балакати, сказав, що я гарна. Проїхав зі мною в село, потім додому вернувся. Стали зустрічатися, цілий год разом ходили. Рішили після школи пожениться.

Микола на п'ять років старший від Тетяни, працює охоронцем.

— Коли я завагітніла, сказав робити аборт, бо дітей не хоче. Він, відітє лі, гуляє ще, — молода мати ховає очі. — Пізніше я дізналася, що ще одна дівчина народила від нього. Він сказав: "Я виріс без батька, то хай і ваші діти так ростуть". А тепер поїхав із міста вообще. Я боялася аборт робить, бо, може, потім дітей не буде.

Свій стан приховувала і від батьків, і від подруг.

— Страшно було. Думала, батьки приб'ють. Будуть Колю з міліцією шукать, щоб женився. А нащо він мені насильно? — колихає доньку на колінах. — Я вдягала широку олімпійку, ніхто не здогадувався. Живіт був маленький. Увесь термін проходила нормально, тільки тошнило трохи. За кілька днів до родів розказала все своїй подружці. Вона говорила, що родиться дівчинка, бо я стала некрасива.

Перекладає маля в ліжечко. У вітальні прасує пелюшки.

— До лікарів боялася йти, та й телефону стаціонарного у нас нема. Купила собі книжку "Домашние роды" і зробила все сама. Уранці в мене почало тягнути низ живота. Я лягла на підлогу і відчула, що виходить голівка. Потягнула за неї й витягла дитинку. Сама перерізала пуповину. Приклала немовля до груді. Потім плацента вийшла. Коли купала, побачила, що це дівчинка.

Пологи тривали 3 год.

— Увечері прийшли батьки. Мама як побачила, по стінці сповзла. А тато визвав "скору". В лікарні мене подивилися. Маленький розрив був. Показали, як пеленати. На другий день я вже почувалася нормально.

Доньку Тетяна доглядає сама, доки батьки на роботі. Її мати бухгалтер, батько — будівельник. Оформила декрет. Породіллі мають виплатити 28,8 тис. грн. До школи не ходить. Однокласники і класний керівник приходили провідувати. Подарували дитячий візок.

— Мама зразу сказала, раз я така розумна, то й тепер мені має вистачити мозгів дивитися за Машею. Хоче, щоб школу закінчила. Я ж у 10-й клас маю ходити. На наступний рік вона з малою буде, а я піду вчитися.

У свідоцтві про народження доньки Тетяна записала по батькові Миколаївна.

— Колі дзвонила, але він трубки не бере, — відвертається до вікна. — Дівчата вітали. Тільки одна сказала, що я дура, треба було позбутися дитини. Але я не жалію, що народила. Машка така гарненька. На мене очима схожа й губами. Коли вийду заміж, народжу вдруге.

Займатися сексом починають у сьомому класі

16-річна Яна Гречка з Миколаєва торік знялася у програмі "Вагітна у 16" на каналі СТБ.

— Я любила одного, а забеременела от другого, — розказує. — Два роки зустрічалася з Данилом. Коли розійшлися, познайомилася з Владом. Півроку походили. Коли вирішила його покинути, дізналася про вагітність. Тоді вперше розгубилася. Владу було всього 17. Він іще дитина, живе на утриманні бабусі. А Даня самостійний, заробляє гроші на будівництві в Росії. Він спочатку хотів до мене повернутися, а коли побачив з животом, передумав, віддалився. Влад, як дізнався, що продовжую зустрічатися з Данилом, а сина оформила як мати-одиначка, — покинув мене. Так я залишилася сама.

— Яну змінило розлучення батьків, — говорить столичний дитячий психолог Валентина Домська. — Вона почала зникати з дому, зустрічалася зі старшими за себе чоловіками. У хлопцях шукала любові й тепла, якого їй бракувало в родині. Займатися сексом сьогоднішні школярі починають у сьомому-восьмому класі. В українських сім'ях не заведено говорити про статеві стосунки і їх наслідки. Дівчата дедалі частіше вагітніють у 14 років. Дехто зважується народити, більшість на прохання батьків і хлопців роблять аборт. Не розуміють, що після нього в такому віці дівчина може стати безплідною.

Школярки зазвичай самі довго не знають, що вагітні. Торік займалася з такою, яка народила у 14, доки батьки були на роботі. Дитина з'явилася на світ недоношеною і померла. Породілля загорнула малюка у рушник і викинула на смітник. Сусіди побачили й викликали міліцію. Батьки найняли хорошого адвоката. Дівчину не посадили. Дали два роки умовного ув'язнення.

 

Зараз ви читаєте новину «"Коля сказав робити аборт, бо дітей не хоче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути