Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2011 00:30

Кіт Геннадія Конопльова тікає з дому

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Колишній шахтар із міста Родинське Геннадій Конопльов загинув під час знесення наметового містечка чорнобильців перед Пенсійним фондом у Донецьку
Колишній шахтар із міста Родинське Геннадій Конопльов загинув під час знесення наметового містечка чорнобильців перед Пенсійним фондом у Донецьку

27 листопада під час акції протесту чорнобильців у Донецьку помер колишній шахтар 69-річний Геннадій Конопльов. Два дні голодував на підтримку чорнобильців, які виступали проти зменшення пільгових пенсій. Міліція та еменесники знесли намет, у якому спали протестувальники. Геннадій Конопльов помер у "швидкій" від серцевого нападу після того, як на нього впав намет.

Наметове містечко згорнули за два тижні по смерті Геннадія Конопльова. Комунальники висадили там ялинки.

— Люди пішли додому, бо повірили Азарову, який пообіцяв, що пенсії перерахують, — каже один із лідерів донецьких чорнобильців Микола Ярема, 53 роки. — Документи, які ми передали в Пенсійний фонд, вилучили на перевірку. Гроші перерахують у січні, а видадуть аж у лютому. Люди побачать, що їм нарахували копійки, і народний гнів прорветься. Тоді вже почнеться не мирний мітинг, а безконтрольний людський гнів.

Родичам Конопльова допомагає мерія міста Родинське на Донбасі. Покійний працював там на шахтах 46 років.

— У мене вікна в кухні на двір виходять, — говорить Ольга, сусідка Конопльових. — Два рази бачила, як солідний мужчина на машині з ісполкому приїжджав і в їхню квартиру піднімався. Може, просто посочувствовати прийшов, а може, матеріально помагає. Вдова Алла нічого не розказує, з тим чоловіком більше син Олександр говорить.

65-річна Алла Конопльова не носить жалобної хустки. Каже, що не хоче лякати онуків. 10-річну Іру і 15-річного Вітю забрала до себе. Син не возражав, він узагалі за дітьми не дуже дивився після того, як його жінку збив насмерть міліціонер. Онуки була Генина забота. Він їм із пенсії обновки купляв, на дитячі вистави в Донецьк возив.

Кіт Геннадія Васильовича почав тікати з дому.

— Геннадій знайшов його обдертого на вулиці, відгодував, — розказує сусідка, що живе поверхом нижче, 25-річна Юлія Юшина. — Після його смерті кіт почав із дому тікати. Раніше був схожий на маленького лева, таку харю від'їв. Тепер cтав сумний, схуд. У під'їзді часто сидить, блукає десь по кілька днів. А раніше погуляє — і в квартиру проситься.

Дев'ять днів по смерті Геннадія Конопльова родина не відбувала.

— Алла Георгіївна хотіла тільки панахиду замовити. Не запрошувала нікого на дев'ять днів, — говорить її подруга Ірина. — Але прорахувалася. Замість 5 грудня замовила на 6-те. Я їй помогла порахувати, то вона в терміновому порядку дзвонила батюшці, просила перенести.

Удова хоче переоформити чоловікову пенсію на себе. Конопльов отримував 3500 грн, Алла Георгіївна має близько тисячі, до пенсії вона працювала санітаркою.

— У міському Пенсійному фонді їй відмовили у грубій формі. Сказали, що може розраховувати хіба що на половину пенсії чоловіка, — розказує нардеп-"бютівець" Михайло Волинець, 55 років. — Зараз її справою займається омбудсмен Ніна Карпачова.

Зараз ви читаєте новину «Кіт Геннадія Конопльова тікає з дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути