Ексклюзиви
понеділок, 29 жовтня 2007 15:25

Іспанська сім"я всиновила трьох хлопців з Умані

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Ілля і Стас Піотровські та Артур Лукманов обідають у дитбудинку в Умані. За кілька годин хлопці поїдуть до Києва, а звідти — до Іспанії, де на них чекають прийомні батьки
Ілля і Стас Піотровські та Артур Лукманов обідають у дитбудинку в Умані. За кілька годин хлопці поїдуть до Києва, а звідти — до Іспанії, де на них чекають прийомні батьки

11-річного Артура Лукманова та двох братів Піотровських: Стаса, 12 років, й Іллю, 13 років, всиновила іспанська сім"я. Хлопці жили в дитбудинку в Умані. 35-річна Еспінель Васкес Філісідад Крістіна та 36-річний Арріала Куевас Хуан Пабло мають дочку та сина. Жінка за фахом адвокат, працює на двох роботах, заробляє 150 тис. євро на рік. Чоловік — гендиректор кількох гольф-клубів, має 180 тис. євро. Перш ніж усиновити хлопчиків з України, іспанці брали їх на літній відпочинок.

До від"їзду хлопців із дитбудитку залишається кілька годин.

— За нами приїде тато. В Іспанії на нас чекають мама Крістіна, 12-річний брат Пабло та 9-річна сестра Крістіна. У нас буде великий дім, свої кімнати. Там навіть джакузі є, — хвалиться 11-річний Артур Лукманов.

— Ви вже кавуна наїлися? Зараз обідати будете, — каже вона.

Поки накривають на стіл, хлопці граються в ігри на мобільному та комп"ютері.

— Це нам тато подарував, в Україні таких нема, — вихваляється Стас. — Він привіз новий одяг, телефони, ноутбук. А щоб ми рідну мову в Іспанії не забули, знайшли там учителя з української.

У Стаса стильна зачіска. Хлопець обтріпує спортивні штани й червону футболку.

— Це з Іспанії, буду там футболом займатися. Мрію стати відомим тренером, — каже.

— А ми з Іллею будемо грати в теніс. Ілля хоче стати тенісистом. А я, коли виросту, буду іспанським полісменом, — розповідає Артур.

Ілля лежить на дивані й мовчить. Обличчя в нього сумне.

— У нас прізвища зміняться і трохи імена, — озивається хлопець. — Я залишуся Іллею, Артур стане Артуро, а Стас — Хесусом. Він буде в одній кімнаті з Пабло, я й Стас — в іншій. А наша нова сестричка мешкатиме окремо.

Помічниця вихователя Лідія Сімачова, 49 років, гукає хлопців:

— Ідіть пообідайте перед дорогою!

У нас будуть свої кімнати. Там навіть джакузі є

На столі — суп, горохова каша з котлетою та шматком помідора, бутерброд і компот. Діти сідають їсти.

У кабінеті директорки дитбудинку 68-річної Вікторії Майданюк багато кімнатних рослин і дитячих фотокарток.

— Це діти, яких усиновили, — каже Вікторія Григорівна. — Цього року троє дітей повернулися в рідні сім"ї. Двох усиновили, а 10 забрали за кордон. Стасика й Іллю сюди привели міліціонери. Їх мама на вокзалі лишила. Правда, потім об"явилася, просила дозволу забирати їх інколи на вихідні. Але напивалася й вічно їх десь забувала, — розповідає директорка. — Батька Артурові записали зі слів матері. Сусіди кажуть, що він єврей, емігрував до Ізраїлю. Мати сиділа за наркотики. Коли була в тюрмі — писала, а як звільнилася — ніби у воду канула.

Артур Лукманов був тубінфікований. У дитбудинку його вилікували.

— Іспанці спочатку хотіли всиновити лише його. А потім вирішили взяти всіх трьох, — продовжує Майданюк.

Жінка працює директором в уманському дитбудинку 20 років.

— Коли сюди прийшла, тут були криси, таракани, гнилі вікна. Було сутужно з продуктами, я бігала, випрошувала по спонсорах. Два останні роки стало трохи краще, бо тепер нас фінансує держава. А раніше животіли на місцевому бюджеті, — розповідає вона.

Каже, дітей найчастіше всиновлюють за кордон сім"ї, в яких вихованці дитбудинку відпочивають улітку.

— Але дітям і тут непогано, — запевняє директорка. — Чисті, доглянуті. Майже щодня на сніданок — бутерброд із червоною ікрою. Двох дівчаток хотіла всиновити сім"я з Америки. Вони  відмовилися, сказали: "Нам і тут добре".

Проводжати Лукманова та братів Піотровських прийшли однокласники.

— Це Стасові друзі, — витирає червоні від сліз очі Лідія Сімачова. — Не подумайте, я рада. Діти вчитимуться там у гарних коледжах, потім в університетах.

Підходить чорнявий хлопчина.

— Руслане, ти з хлопцями попрощатися прийшов? — питає Сімачова.

— Ну, да! Ми сьогодні третій раз прибігаємо, — каже 12-річний Руслан Байда. — Підійшли до Стасика, а він щось мовчить. Обміняємося адресами та будемо переписуватися.

Iноземці усиновлюють хворих

2006 року громадяни України всиновили 1477 дітей. Найбільше — 1183 — віком до 3 років. 201 дитина — до 6 років, решта — старші.
Іноземці впродовж цього часу всиновили в Україні 1092 дитини. Із них 510 віком до 3 років, 256 — до 6. 90% дітей, усиновлених за кордон. — хворі.

Зараз ви читаєте новину «Іспанська сім"я всиновила трьох хлопців з Умані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути