пʼятниця, 12 січня 2018 07:20

Ірина Себелєва вишиває дерев'яні сумки

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Ірина Себелєва тримає сумки власного виробництва у своїй київській майстерні. Їх виготовляє зі шкіри та дерева
Ірина Себелєва тримає сумки власного виробництва у своїй київській майстерні. Їх виготовляє зі шкіри та дерева

— В Європі на барахолках вишуку­вала оригінальні торбинки. Хотіла продавати їх тут. Та вирішила не влазити у складнощі перевезення через митницю. Відкрила власну справу, — розповідає киянка 27-річна Ірина Себелєва. Виготовляє сумки з дерева та шкіри. Бренд назвала "Себіра".

З Іриною зустрічаємося в орендованій майстерні на столичній Куренівці. На стелажах розкладені рулони натуральної шкіри. Робочий стіл вкривають креслення майбутніх сумок.

— Тут працює майстер по шкірі, — пояснює жінка.

Розкладає на столі моделі торбинок. Такі возить на виставки та ярмарки. Коштують 2–3 тис. грн. Відкриває невелику сумку. На одному боці зображені сірі з чорним коти.

— Малюнок може замовити покупець, — каже Ірина. — Одна клієнтка купила сумку й сказала, що передаватиме її наступним поколінням. На ній ми намалювали незвичний Львів — багато яскравих кольорів і контури левів.

Якось на виставці підійшов чоловік. Побачив сумку з котами на машині. Сказав, що сюжет пов'язаний з історією його знайомства із дружиною. Купив на річницю весілля.

Найчастіше аксесуари Ірина виготовляє з клена. Має міцну структуру й легкий. Для шкіряних моделей із дерев'яними бічними стінками чи ручками бере сосну, шовковицю, горіх, червоне дерево.

— Дерево вкриваємо лляною олією і воском. Він захищає від дощу та снігу. Олія підкреслює структуру дерева, — продовжує Себелєва. — Шкіру використовую натуральну. В цьому сезоні були популярні кольори марсала, сірий, відтінок пісочного.

На виготовлення сумки йде три тижні. Нещодавно розробила нову модель — із вишивкою на дереві. Нитки беру товсті синтетичні, щоб не затиралися. Роблю для них вузькі отвори.

З кожної проданої сумки Ірина садить дерево.

— Налагодили роботу з Київзеленбудом. Без погодження з ними робити це в місті заборонено. Також не можна саджати плодові, — каже Ірина Себелєва. — Перші п'ять беріз висадили торік восени в Деснянському районі на відкритті скверу Небесної сотні. Цьогоріч робили це 1 листопада з клієнтами. На Дарницькій площі з'явилося 20 нових дерев. На кожне причепили табличку з іменем покупця.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Себелєва вишиває дерев'яні сумки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути