вівторок, 28 березня 2017 06:05

Іграшку Яни Зінкевич зробив Богдан Савлюк
3

Богдан Савлюк зробив іграшкові фігури добровольця Яни Зінкевич, музикантів із ”Танку на майдані Конґо”, Олега Михайлюти та Олександра Сидоренка, та лідера гурту ”От вінта!” Юрія Журавля.Усі скульптури з глини, вісім сантиметрів заввишки
Фото: ФОТО З САЙТА www.facebook.com

— Два роки тому дали почитати мотиваційну книжку. В ній просили згадати, що любив у дитинстві. Я обожнював ліпити. Взяв у руки полімерну глину і спробував це знову. Зробив головних персонажів мультфільму "Як козаки…". Людям сподобалося, — говорить 28-річний Богдан Савлюк з Івано-Франківська. Два роки виготовляє мініатюрні глиняні іграшки — козаків, воїнів УПА, добровольців АТО, гуцулів.

Одну іграшку Богдан робить 3–4 год. Використовує полімерну глину, канцелярський ніж і зубочистки. Ліпить руками. Фігурки запікає в кухонній духовці.

— На початках траплялося, що в печі глина загорялася. Доки не навчився підбирати правильний матеріал, — продовжує Богдан. — З часом хобі почало приносити більше половини зарплати. Тоді паралельно працював у соціальній службі. Звільнився.

За місяць Богдан робить 30–40 іграшок. Коштує 250 грн. Продає у соц­мережах і на фестивалях. Створює серії по 10 мініатюр. У коробку з ними вкладає коротку вигадану історію про персонажів.

— Найкраще розбирають гуцулів — через колорит, — каже чоловік. — Козаків ліплю з історичних персонажів. Наприклад, Олекса — прототип Довбуша.

В останній колекції зобразив реальних атовців-добровольців. Говорив з кожним бійцем, щоб передати емоції в іграшці. Над образом Яни Зінкевич (начальник медичної служби "Госпітальєри" Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". В автомобільній аварії отримала перелом хребта. Після реабілітації встала на ноги. — ГПУ) працював за фотографіями. На коробці написали: "Госпітальєр Яна колись обов'язково стане наймолодшим генералом у Добровольчій армії. Вона власноруч врятувала півтори сотні поранених бійців".

Днями учасники гурту "Танок на майдані Конґо" замовили свої мініатюри. Статуетки зі своїм зображенням замовляв і Юрій Журавель із гурту "От вінта!" та ведучі "Радіо Рокс". Меру Івано-Франківська сам зробив презент. Попросив, щоб більше не ліпив його — хотів мати себе в єдиному екземплярі.

Мультфільм знімав два місяці

За допомогою своїх іграшок Богдан Савлюк зняв два мультфільми — "Хоробрі серця" та "Воїни лісу". Вони про боротьбу УПА з радянським НКВС. Зйомки однієї стрічки тривали два місяці.

— Сам писав сценарій, — розповідає Богдан. — Друг-фотограф знімав кадри. Після кожного пересували іграшку на 2 міліметри. Музику писав місцевий музикант. Озвучили на нашій радіостанції. Найважче було виготовити декорації природи.

Відео за тиждень набрало 100 тис. переглядів. Третина глядачів була з Росії. Більшість із них в коментарях відреагували негативно.

— Загрозливих листів не писали, але постійно засмічували сторінку в соціальній мережі сварливими словами, — говорить Савлюк. — У червні плануємо зробити продовження "Воїнів лісу". Іграшкам мінятимемо голови, щоб урізноманітнити міміку.

Зараз ви читаєте новину «Іграшку Яни Зінкевич зробив Богдан Савлюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути