пʼятниця, 26 серпня 2011 05:15

Ігор Степанов створив Конституцію два на три сантиметри

Художник-графік із Києва 53-річний Ігор Степанов за  два місяці створив мініатюрну Конституцію України. Вона написана вручну на 120 сторінках розміром 2х3 см.

— У книжку-мініатюру ввійшли розділи з першого по 10-й і з 20-го до 32-го, — показує наклеєні на коричневий картон дві сторінки. — Але тексти скорочені. Тут 10 тисяч знаків, а в оригіналі Конституції вдесятеро більше. У моїй книжці залишили загальні положення і права людини.

З Ігорем Юрійовичем зустрічаємося в Будинку архітектора. Він працює у столичному управлінні архітектури.

— Удома на балконі обладнав кабінет. Поставив спеціальний білий стіл, бо поверхня має бути залита м'яким розсіяним світлом. Для роботи підходив тільки ранковий час із шостої до восьмої. Більш як 1,5 години працювати не міг, очі боліли, голова. Перед початком роботи в офтальмолога підібрав окуляри, сфокусовані на 37 сантиметрів — це відстань від очей до кінчика пера. Вони більше ні для чого не годяться.

Художник високий і худий. Коли розмовляє, сутулиться. Періодично розправляє плечі. Крутить обручку на пальці.

— Мені дружина Оксана допомагала. Рятувала від домашніх котів, які люблять застрибувати на руки чи на плечі. Я мав бути абсолютно точним у рухах. Навіть малесенька рисочка могла звести нанівець годинну роботу.

Ігор Степанов розстібає "блискавку" на своєму портфелі. У сумці кілька кишень, одне з відділень — для ручок та олівців, закріплених у петельках.

— Я монументаліст, — усміхається й зводить брови. — Люблю великі формати, коли можна маркером помахати. А ця книжка ламала всі шаблони.

Для міні-Конституції брав фінський папір.

— Пішло близько десятка аркушів формату А3. Решту пачки зіпсував. Одного разу викинув 30 написаних сторінок книжки. Неправильно розрахував, який текст де має бути, і сплуталася нумерація. Після того став різати папір на листочки 2 на 3 сантиметри. Сторіночки складав у маленькі пакетики, які застібаються, і нумерував. Це не шедевр. Книжка унікальна тільки методом виготовлення. Через кілька місяців хочу почати серію мініатюр по 12 сантиметрів — їх можна буде читати.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Степанов створив Конституцію два на три сантиметри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути