Ексклюзиви
середа, 27 квітня 2011 00:45

Храм згорів після святкової відправи

— То була одна-єдина цінність у нашому селі, — розповідає 50-річний Василь Колещук, сільський голова села Переволочна Буського району Львівської області. У ніч на понеділок там згоріла дерев'яна греко-католицька церква Успення Богородиці XVII ст., пам'ятка архітектури національного значення. У вівторок голова прийшов на роботу о 8.00. — Не можу всидіти вдома, що тепер робити? Село невелике — 470 осіб, але мусимо збирати на нову.

Уночі близько 2.00–3.00 загорілася дзвіниця, потім церква за 5 м від неї. Причин пожежі ніхто не знає. У неділю святили паски, о 18.00 люди розійшлися.

— Усе село збіглося, відрами гасили, та ради не дали. Вогонь був такий, що за 7 метрів не дав до стін доступити. Старовинний дзвін розплавився.

У храмі торік відновили бані, пофарбували ґонту, поклали нову підлогу, обробили протипожежною сумішшю.

22 квітня о 18.30 у селі Попівка Зіньківського району на Полтавщині теж згоріла дерев'яна церква.

— Понесла воду корів напувати, аж син кричить: "Мамо, церква горить!". Як глянула, аж сльози в очах стали, — розповідає Наталія Довженко, 49 років. — Було два хлопки і зайнялося все. З першого купола чорний дим валив, а з другого пішов білий. Люди балакають, храм підпалили.

Дерев'яну Свято-Григорівську церкву побудували 140 років тому. На момент пожежі людей там не було.

— Розказували, до батюшки приїжджали якісь круті, просили продати старовинні ікони. Він відмовився. Ділки були кілька разів. Потім кажуть, як не нам, то ікони нікому не будуть, — продовжує Наталія Володимирівна.

— Таких, як наша, не осталося. Красива, стіни розписані. Ікони старовинні. Згоріло все, — говорить сільський голова Надія Мартосенко. — Врятували тільки сундук з 13 іконами і книжками. Отець Павло Лапоногов прибіг на пожар, плакав, молився. "Скора" його забрала. Наступного дня молодьож прибрала хатку біля церкви. Розвісили ікони, які лишилися.

Причина пожежі не відома. Люди переказували, перед Пасхальними святами кілька років поспіль цей храм обкрадали.

На будівництво нової церкви потрібно щонайменше 2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Храм згорів після святкової відправи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути