Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 06:06

Грушу треба сушити 30 років

Автор: Вікторія ТОПАЛА
  Відвідувачам столичного Музею Івана Гончара показують сирі медові пряники. Їх зробили у дерев’яних формах майстра Володимира Маркар’яна
Відвідувачам столичного Музею Івана Гончара показують сирі медові пряники. Їх зробили у дерев’яних формах майстра Володимира Маркар’яна

— Випікаю пряники щотижня. Кладу в тісто мед. Він додає пластичності та щільності. Пряник зберігає чіткий рельєф, — розповідає 63-річний Володимир Маркар'ян з Полтави. 10 років виготовляє дерев'яні пряничні форми. До 22 січня в столичному Музеї Івана Гончара проходить виставка його робіт.

На побіленій стіні висить понад 30 дощок. На них вирізьблені тварини, трипільські символи, козак Мамай, святий Миколай.

— Ритуальне печиво з рельєфним зображенням до нас прийшло з Далекого Сходу, — каже Володимир Маркар'ян. — На Київській Русі перші зразки пряничних дощок належать до Х–ХІ століть. Кожен регіон має свої зображення. Для Золотоноші на Черкащині це коні, птахи, риби. У селі Великі Будища поблизу Полтави зображали Христа і сонце. Традиційним для всієї Полтавщини є дерево життя. Дощечки інколи дарували дітям. Хлопчикам — із коником, дівчатам — із пташками.

На столі в прозорих пакетах лежать медові пряники. Мають випуклі зображення сови, святого Миколая, язичницького бога.

— Раніше не було цукру, — про­довжує Маркар'ян. — Люди підсолоджували їжу медом. Головними солодощами на свята були пряники.

Дерев'яна форма коштувала дорого. Могли корову поміняти на дощечку зі складним візерунком. У кожній хаті їх не тримали.

На форму в мене йде від дня до тижня. Спочатку вирізаю малюнок. Потім дерево покриваю рослинною олією й висушую. Тоді тісто не приставатиме.

Володимир Маркар'ян показує свою улюблену дерев'яну форму. Вона темного кольору, поділена на дев'ять частин. На ній вирізьблені птах, кінь, риба, вазон і квіти.

— Форма називається розгонною, — пояснює чоловік. — Такий пряник розламували на шматки і роздавали людям по завершенні свята. Форма має темний колір, бо виготовлена з груші — найбільш щільного і міцного дерева. Однак його перед різьбленням потрібно сушити близько 30 років.

Для пряничних форм підходять листяні породи дерев. Найчастіше використовую липу. Вона легко піддається. Люблю горіх. У ньому й груші можна робити дрібні деталі.

Зараз ви читаєте новину «Грушу треба сушити 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути