Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2016 05:50

"Гроші витрачаємо лише на одяг та їжу"

Автор: Валентина Мураховська
  Світлана Солдатко відкрила у Вінниці ательє ”Модниця”. Винаймає приміщення без опалення, щоб менше платити за оренду
Світлана Солдатко відкрила у Вінниці ательє ”Модниця”. Винаймає приміщення без опалення, щоб менше платити за оренду

— Только выплатили кредит за трехкомнатную квартиру в центре Донецка. Смогли на два года раньше срока. Думали, теперь заживем. Но вдруг по улицам начали ездить танки, — каже 35-річна Світлана Солдатко. З чоловіком Юрієм і трьома дітьми переїхала до Вінниці два роки тому. Виховують 10-річного Ярослава, 6-річну Мирославу й Бориса, 4 роки.

— З аеропорту було чути постійний гуркіт і стрілянину. Щоб діти не злякалися, вирішили повезти їх на море під Одесу. Зібрали речі у два чемодани, — продовжує Світлана. Її чоловік працював тоді в касах аеропорту.

Родина поселилася в санаторії "Санетати" в Сергіївці поблизу Одеси.

— Спочатку це був спокійний і нормальний відпочинок. У санаторії жили переселенці. Приїжджали волонтери. Допомагали одягом і продуктами. За два тижні чоловіку довелося повертатися на роботу в Донецьк. За тиждень Юру перевели на роботу в Маріуполь. Із собою взяв лише речі, які міг одягнути на себе. Чоловіків ретельно перевіряли на блокпостах. Не можна було з собою везти великих сумок. Юра забрав зимові черевики, куртку й кілька светрів.

Меншого хотіла віддати в садок. Місця не знай­шлося. Один із батьків сказав, що ми заважаємо — дихаємо їхнім повітрям.

Так прожили три місяці. Потім людей виселили в санаторій "Куяльник".

— Ми не переселялися разом з усіма, а поїхали в Маріуполь. Там чоловік зняв для нас житло. Старшого сина Ярослава віддала в школу. Дитину постійно цькували, називали сепаратистом. Знущалися, що він без форми. Доводилося на батьківських зборах пояснювати, що ми не маємо змоги щось купити.

За три місяці Юрія Солдатка перевели на роботу до Вінниці.

— Довелося зняти дорогу трикімнатну квартиру за 5 тисяч гривень. Через два місяці, коли студенти роз'їхалися, ми знайшли двокімнатну за 3,5 тисячі. Не суперова. Але стоять пластикові вікна, є ремонт. За період переїздів навчилася не облагороджувати житло. Не купую ніяких дрібничок. Гроші витрачаємо лише на одяг та їжу, — каже Світлана. — Я з промислового району. Там зарплати були значно вищі. До декрету, ще коли долар був по 8, я отримувала 4 тисячі гривень. Тут зараз пропонують 2,5–3 тисячі. В Донецьку працювала менеджером в інформаційно-аналітичному центрі. Тут подібної роботи не могла знайти.

Цьогоріч Світлана відкрила ательє з пошиття одягу.

— Почала думати про власну справу. Колись шила ляльок і одяг для них. Подала документи на отримання гранту, отримала машинку. Перших клієнтів шукала серед переселенців. Спочатку робила все безкоштовно, вчилася. Потім подала заявку на ще один грант і знову його виграла. Цей був на 50 тисяч гривень. Купила швейну й вишивальну машинки. Зняла приміщення. Працюю сама. Зараз створюю невелику колекцію одягу.

Зараз ви читаєте новину «"Гроші витрачаємо лише на одяг та їжу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути