Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2017 06:51

Держава придбає житло 350 родинам

Автор: ФОТО з сайта WWW.facebook com/Ruslan Kalinin
  Голова Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін: ”Потрібно дати дозвіл на приватизацію житла у державних гуртожитках”
Голова Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін: ”Потрібно дати дозвіл на приватизацію житла у державних гуртожитках”

— Лише 15 тисяч переселенців змогли купити собі житло за три роки. Це один відсоток від загальної кількості, — розповідає голова Всеукраїнської асоціації переселенців 32-річний Руслан Калінін. — Зараз питання житла актуальніше, ніж на початку військових дій. Тоді ринула хвиля переселенців, які їхали до родичів чи друзів. Коли зрозуміли, що це надовго, почався період пошуку житла й роботи. Частина повернулася на Донбас. Інші облаштувалися на нових місцях і лише зараз починають думати про власне житло.

Що треба зробити першочергово?

— Визначити точну кількість переселенців і поставити їх на новий житловий облік. Зробити, як у Грузії, щоб кожна родина отримала бали відповідно до соціального статусу. За балами визначити, хто отримає житло насамперед.

Чи допоможе недавно запущена програма "Доступне житло"?

— Це перша вдала і потрібна програма, яку прийняли. За нею, держава компенсує 50 відсотків вартості житла, придбаного переселенцем. Мінус у тому, що не всі мають кошти навіть на часткову оплату помешкання. Переселенець повинен внести свою частку грошей за три дні. Інакше черга перейде далі.

Скільки переселенців можуть розраховувати на відшкодування?

— У бюджеті на теперішній і наступний рік закладено 130 мільйонів гривень. На ці кошти можна забезпечити житлом до 350 сімей.

Що робити з тими, хто не може скористатися програмою?

— Потрібно дати змогу приватизувати житло переселенцям, які мешкають у державних гуртожитках.

Чому в Україні не стали популярними модульні містечка?

— У країні сім модульних містечок. Особливо запам'яталося поселення в Кривому Розі. Воно більше нагадує гетто. Розташоване за межею міста. На території дуже погана інфраструктура. Є одна школа, але немає роботи.

Зате такі містечка стали вирішальними для Грузії. Будинки там, хоч і передбачені як тимчасові, зроблені не з модулів, а з цегли. Їх дають у власність переселенців. Кожен може добудувати ще одну кімнату або продати помешкання й купити нове. У найбільшому такому місті живуть понад 7 тисяч людей. У ньому є школа, два дитсадки, пивний і паперовий заводи, банк.

Де взяти кошти на житлові програми?

— Переглянути виплати для переселенців. Держава щорічно витрачає на це 118 мільйонів гривень. Варто давати кошти найбільш нужденним — матерям-одиначкам, людям з інвалідністю. Зможемо вивільнити майже мільярд гривень для житлових програм. 50 відсотків цієї суми пустити на фінансування програми "Доступне житло", ще 50 — на придбання квартир для малозабезпечених. Щорічно можемо забезпечувати житлом від 3 до 5 тисяч переселенців.

Зараз ви читаєте новину «Держава придбає житло 350 родинам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути