четвер, 24 лютого 2022 06:20

"Голий лежав під снігом 20 хвилин"

Автор: Фото надав Василь Шевчук
  Василь Шевчук 30 років тому захопився моржуванням. Щодня купається в холодній воді
Василь Шевчук 30 років тому захопився моржуванням. Щодня купається в холодній воді

— Вранці прокинувся і скочив у холодний басейн. Потім — зарядка й пробіжка. В будь-яку пору року бігаю лише в шортах. Якщо тренуватися регулярно, про хвороби можна забути, — каже 58-річний Василь ШЕВЧУК із міста Хоростків Тернопільської області.

6 лютого встановив рекорд витривалості. За 4 год. 50 хв. пробіг 43,5 км. Був одягнений у шорти, кросівки й кепку. Забіг фіксували представники ­Національного реєстру рекордів України в Пущі-Водиці під ­Києвом.

— Цього року планував подолати марафонську дистанцію — 42 кілометри. Але пробіг на півтора кілометра більше, — розповідає Василь Володимирович. — Вдома долав таку відстань за 4 години. Напередодні молився, щоб надворі було холодно, інакше було б соромно за рекорд. Та на погоду ніхто не може вплинути, тому біг при 2 градусах тепла. Хотілося цієї зими встановити ще декілька рекордів. Але немає морозів, тому доведеться відкласти.

Василь Шевчук із дитинства займався важкою атлетикою. Закінчив Дніпропетровський інститут фізичної культури і спорту. Працював дитячим тренером. 30 років тому захопився моржуванням.

— Перед Новим роком захотів скупатися в крижаній водоймі. Відтоді зимове плавання, обтирання снігом і пробіжки без верхнього одягу стали стилем життя. 28 років тому заснував в Хоросткові клуб зимового плавання "Нептун". За власний кошт облаштував спортивний майданчик, тренажерний зал і відкритий басейн. У ньому — проточна джерельна вода. Влітку її температура не піднімається вище 15 градусів теп­ла. Коли на вулиці прохолодно, купаюся раз на день. А в спеку можу пірнати в холодну воду по п'ять разів, — каже Василь Володимирович. — Зараз мало хто займається спортом. Дорослі надіються на "чарівну" таблетку, діти цікавляться лише ґаджетами. А ­20–25 років тому в нашому місті багато людей займалися зимовим плаванням. Навіть моя дружина захопилася моржуванням. Син і донька також змалку загартовувалися. Купалися в холодній воді, бігали босоніж по снігу. Зараз вони ­дорослі, живуть за кордоном. Але в спортзал ходять систематично.

Василь Шевчук встановив шість обласних ­рекордів і два всеукраїнських. Серед найцікавіших — найдовше перебування під снігом без ­одягу.

— Рекорд встановлював перед Тернопільським драматичним театром. Був у самих трусах. Під снігом лежав голий 20 хвилин. Спершу таке досягнення боялися реєструвати. Це ж велика відповідальність, бо я з головою був схований під сніговою ковдрою. 2018-го побив обласний рекорд, коли взимку пробіг 9 кілометрів у шортах і без взуття. Наступного року також босоніж і з оголеним торсом подолав 27 кілометрів. ­Дистанція складна — з перепадом висот у майже 570 мет­рів. Найважче було проплисти півтора кіломет­ра 23 лютого 2013 року в Севастополі. Зробив це за півтори години. Боявся, що останні кілька мет­рів уже не дотягну.

Дієт рекордсмен не дотримується. Вітамінів не приймає.

— Якщо людина веде здоровий спосіб життя і весь час в русі, то в медичних препаратах немає потреби. Коли в мене трапляється нежить, можу випити чай із калиною й медом. А взагалі практично не хворію. Вважаю, всі недуги в голові. Якщо людина трохи промерзла і чекає, що захворіє, то так і станеться. А в мене таких думок немає.

Василь Шевчук заробляє на життя підприємницькою діяльністю — має в Хоросткові кафе. Проводить змагання й чемпіонати із зимового плавання, а також "Богатирські ігри" серед ветеранів АТО.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Голий лежав під снігом 20 хвилин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути