середа, 01 серпня 2012 05:15

Ганна Кривешко віддала ділянку під церкву

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Ганна Кривешко з села Щітки на Вінниччині прийшла провідати будівельників, які зводять греко-католицький храм на її земельній ділянці. Поряд у чорній рясі стоїть отець Микола, майбутній настоятель церкви. Його направили з Києва
Ганна Кривешко з села Щітки на Вінниччині прийшла провідати будівельників, які зводять греко-католицький храм на її земельній ділянці. Поряд у чорній рясі стоїть отець Микола, майбутній настоятель церкви. Його направили з Києва

На земельній ділянці 60-річної Ганни Кривешко із села Щітки на Вінниччині будують греко-католицький храм. У селі ніколи не було церкви. Господиня дозволила правити богослужіння у своєму будинку.

Ганна Володимирівна зустрічає біля воріт. Рве черешні в червоне відро.

— До церкви ходили у сусіднє село за 5 кілометрів. Про відкриття храму в нашому селі ніколи й не говорили, — розповідає. — Збудувати церкву на городі — моя ідея. Якось сапала бараболю, стала серед городу, і чось мені така думка в голову прийшла, що тут має бути церква. Місце хороше, сам центр села, рядишком автобус їздить.

Господиня проводить до хати. Частина оселі недавно добудована.

— Того ж дня прийшла до чоловіка і кажу йому: "Хочу віддати город під церкву". А він до мене каже серйозно: то віддавай. Переживали, як до того поставляться діти. Але вони теж дали добро. Довгий час не могла визначитися, яку церкву строїти. Поїхала у Вінницю, обійшла всі храми. Найбільше понравилось у греко-католицькому. Коли зайшла туди, відчула тепло й полегшення. Греко-католики ніколи не лізуть у політику.

Перед початком будівництва господиня поїхала до Києва, попросила благословення у владики й домовилася, щоб у село дали священика.

— Доки почали строїтися, служба проходила в мене в хаті. Для цього спеціально достроїла  комнату, — проводить до помешкання з іконами.

Спочатку на богослужіння приходили 10 прихожан.

— Братова стала ходити в церкву, потом зайшла ще одна сусідка. А он та, собак розводить на продаж, — далека від духовності. Але як тривога, то до Бога. Кричить: "Владіміровна, помолись там за моїх собачок, щоб продала, бо ніяк не можу збути", — показує на будинок ліворуч свого. — Помню малою, як до нас приїжали священики й проводили службу. Батько їх переховував, бо були підпільниками. А люди в нас любопитні. Всьо розпитували, хто це в нас був. Батько мій грубки робив, то казав, що то заказували груби ставити. На честь тих попів капличку збудував.

В обід ідемо на будмайданчик. Він за 1 км від будинку Кривешків. Половина храму майже збудована. Господиня несе майстрам відро черешень. Ті набирають ягоди жменями. Їдять немитими.

Зараз ви читаєте новину «Ганна Кривешко віддала ділянку під церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути