вівторок, 11 жовтня 2016 06:00

Фільм Анджея Вайди посмертно висунули на "Оскар"
4

Енн Емері
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.day.az
Польський режисер Анджей Вайда створив понад 40 фільмів. Більшість — про Другу світову
Кирило Залевський
 Юрій Мосін

9 жовтня у Варшаві помер польський режисер 90-річний Анджей Вайда. Напередодні він потрапив у госпіталь, де лікувався від легеневої недостатності.

Вайда створив понад 40 повнометражних фільмів. Багато з них описували Польщу часів Другої світової війни та комуністичного режиму.

— Погодився зніматися навіть не читаючи сценарій. Головне було — зустрітися з Анджеєм Вайдою. Провели разом три дні, — згадує український актор 51-річний Олег Савкін. 2006-го зіграв роль офіцера НКВС в історичній драмі "Катинь".

— Знайомство з Вайдою я запам'ятав на все життя. Зазвичай перша зустріч актора і режисера — буденна подія, на тебе дивляться, випробовуючи і в'їдливо. У погляді Анджея відчувалася щира вдячність, що ти виділив йому свій час. Він добре володів російською. Чув від поляків старшого покоління, що "мову ворога треба знати досконало".

Сценарій фільму "Катинь" Анджей Вайда написав сам. Стрічка розповідає про вбивства сталінським режимом полонених польських офіцерів. Присвятив стрічку батькові, який загинув у Катинському лісі на Смоленщині.

— Грав у епізоді з російським актором Сергієм Гармашем, — про­довжує Савкін. — Те, що ми знали радянську реальність, допомогло достовірно передати діалоги між офіцерами НКВС. Лише після прем'єри дізнався, що знімали особисту історію Анджея Вайди.

Я був вражений його працездатністю і здоровим глуздом на дев'ятому десятку років. Він казав: "Якби я не знав, нащо мені прокидатися зранку, то міг би давно закінчити життєвий шлях".

Анджей Вайда як режисер дебютував 1955 року з фільмом "Покоління" про часи німецької окупації Варшави.

Наголошував, що "Бог дав режисеру двоє очей: одне — аби дивитися в камеру, друге — аби пильно стежити за всім, що відбувається довкола".

1981 року стрічка Вайди "Людина із заліза" стала першим польським фільмом, який здобув "Золоту гілку" Каннського кінофестивалю. 2000-го режисер отримав почесний "Оскар" за "п'ять десятиліть видатної кінорежисури".

Останній фільм Вайди — "Післясвічення" — вийде на екрани на початку 2018-го. Це біографічна стрічка про художника-авангардиста Владислава Стшемінського, який потерпав від комуністичної влади в повоєннійй Польщі.

Цього року фільм "Післясвічення" Польща висунула на премію "Оскар".

Коротко

У Запоріжжі поховали Кирила Залевського, гравця КВК, капітана команди "Збірна Спецназу". "По словам родителей, ночью Кириллу стало плохо и рано утром его не стало, предварительно из-за инсульта", — написала у "Фейсбуку" подруга покійного Світлана Петренко. Вони з Кирилом брали участь у шоу "Розсміши коміка".

29 вересня у столиці попрощалися з 33-річним Юрієм Мосіним, волонтером і євромайданівцем із Донецька. Він вчинив самогубство. Під час Революції гідності Юрій працював у медичній службі Майдану. Потім регулярно їздив на фронт допомагати бійцям. Товариші переконані, що наклав на себе руки через посттравматичний стресовий розлад.

— Це травма, яка найсильніше проявляється в найстійкіших людей. Тих, які не скаржаться, нічого нікому не розповідають і не плачуть, — говорить нардеп Ольга Богомолець, яка знала Юрія ще з Майдану

— У рідному місті Юрій став "каратєлєм", а для киян — "донецьким". Він не міг зняти квартиру, тому що мав донецьку прописку. Важко було влаштуватися на роботу, — каже­ ­Вікторія Воронович, подруга покійного.

У селі Богдан Рахівського району Закарпатської області через опіки окропом загинув 9-місячний хлопчик. Мати залишила сина вдома, коли він спав. На плиті кип'ятила воду. Сама пішла забрати доньку з дитячого садочка. Повернулася і побачила мертвого сина біля плити.

У Лондоні померла англійська актриса 86-річна Енн Емері. Вона прославилася роллю бабусі в мюзиклі "Біллі Елліот" на музику Елтона Джона. Виконувала її до 2010 року, доки мюзикл ішов на сцені лондонського театру.

У телеглядачів Емері завоювала популярність ще в 1980-ті. Тоді протягом восьми років поспіль грала Етель Мікер у дитячому комедійному телешоу "Візьміть напрокат привида".

Завершила кар'єру торік. У Енн Емері залишився брат — комік Дік Емері.

Зараз ви читаєте новину «Фільм Анджея Вайди посмертно висунули на "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути