четвер, 01 липня 2021 00:41

Федір Романов малює пензлем у зубах

Автор: ФОТО НАДАВ ФЕДІР РОМАНОВ
  Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами. У чоловіка вроджений артрогрипоз — не працюють руки й ноги
Федір Романов пише картини, тримаючи пензлик зубами. У чоловіка вроджений артрогрипоз — не працюють руки й ноги

— Люблю життя і світ. Мене надихає сім'я і все, що бачу. От замилувався заходом сонця над полем, і вже хочеться перенести цю красу на полотно, — говорить художник Федір Романов, 31 рік, із села Дослідне Носівського району на Чернігівщині. Має вроджений артрогрипоз — не працюють руки й ноги.

Через патологію батьки відмовилися від Федора в пологовому. Ріс в Олешківському дитячому будинку-інтернаті. Там відвідував гурток образотворчого мистецтва.

— У 14 років у мене діагностували рак крові. Вихователі думали, не виживу, — розповідає. — Повідомили про хворобу батькам. Тоді зустрівся з ними вперше. Я ріс і не мав уявлення, що таке мама й тато. А тут вони з'явилися. Тоді мене просто взяли "нерви", що вони приїхали мене ховати. Видужав якоюсь мірою завдяки тій зустрічі.

У Луганському профтехучилищі Романов отримав спеціальність дизайнера. Познайомився з майбутньою дружиною.

— З Оленою сиділи за однією партою в училищі. Допомагав їй із творчими роботами, а вона мені — з теорією. Почали зустрічатися, а через два роки одружилися, — каже.

— Коли я завагітніла, хвилювалися, щоб з дитиною все було гаразд, — приєднується до розмови дружина 38-річна Олена. — Молилися. А потім дякували Богу, що в нас народилася здорова донечка. Зараз Кірі 10 років. Вчиться малювати. Любить спорт, займається карате.

У Луганську родина жила до 2014 року. Виїхали, коли на Донбасі почалася війна.

— Наш дім був недалеко від Луганського аеропорту. Там відбувалися жахливі речі, — розповідає Федір. — Ледь встигли на останній потяг до Києва. Із собою взяли сумку з речами доньки й ­документами.

Перший місяць сім'я Романових жила у друзів у Києві. Пізніше переїхали на Чернігівщину. Там благодійники придбали житло.

— Спочатку обробляли город, потім віддали його сусідам. Бо мало лишалося часу на творчість. Тепер малюю до пізнього вечора. В цей час слухаю хіти 1970-х — 1990 років.

Вартість картин стартує від 800 гривень. Не кожному їх продаю. Не люблю нечесних, лукавих. Якщо бачу, що людина щира, справді захопилася моїми роботами, дарую.

Запрошують проводити майстер-класи. На них супроводжує дружина. Олена — моя права рука: менеджер, бухгалтер і порадниця. Маємо працювати, адже на допомогу від держави прожити нере­ально.

Цього року Федір установив рекорд України — написав картину олійними фарбами за 34 хв. 59 с. Досягнення присвятив доньці.

Зараз ви читаєте новину «Федір Романов малює пензлем у зубах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути