вівторок, 19 червня 2018 05:45

Емілія Турчин 40 років ховала чоловіка на горищі

Автор: WWW.TERNOPIL.TE.UA
  Емілію Турчин поховали у селі Городниця Підволочиського району на Тернопільщині поряд із чоловіком. У подружжя залишився син Аркадій
Емілію Турчин поховали у селі Городниця Підволочиського району на Тернопільщині поряд із чоловіком. У подружжя залишився син Аркадій

У селі Городниця Підволочиського району на Тернопільщині попрощалися з колишньою зв'язковою УПА Емілією ТУРЧИН. У неї зупинилося серце на 92-му році життя.

— Емілія Миколаївна давно хворіла. Пересувалася на інвалідному візку, мала проблеми з серцем, — розповідає сільський староста 56-річний Ігор Щебивовк. — Соціальний працівник ходив до неї кілька років. Місяць тому її забрав син Аркадій. Там вона й померла.

Емілія Турчин працювала вчителькою. 22-річною познайомилася з повстанцем Іллею Оберишиним. Тоді почала спів­працювати з УПА. Передавала повстанцям харчі, носила у ліс записки.

— 1948 року ми з Ільком таємно повінчалися, — розказувала Емілія Миколаївна. — Та зі мною чоловік не залишився — подався до лісу. За три роки прийшов додому вночі. Сказав, що його побратимів убили. Попросив заховати. Ми з батьками розмістили його на горищі. За якийсь час я завагітніла. Не могла нікому розповісти, хто батько дитини. На допиті сказала, що нагуляла сина від чоловіка сестри. Вмовила швагра записати хлопчика на себе. Чоловіка переховувала на горищі 40 років. Він вийшов зі сховку 1991-го після проголошення незалежності. Одразу подався у Тернопіль і розпочав там активне суспільно-політичне життя. Коли захворів, повернувся до мене. Доглядала його до смерті.

Іллі Оберишина не стало восени 2007 року. У нього й Емілії Михайлівни залишився син Аркадій Турчин, 67 років. Мешкає у Волочиську неподалік Тернополя.

— Емілія Турчин перед смертю просила, щоб її поховали у рідному селі поряд із чоловіком, — говорить Ігор Шебивовк. — Син виконав її останню волю.

Зараз ви читаєте новину «Емілія Турчин 40 років ховала чоловіка на горищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути