вівторок, 20 липня 2010 07:28

Єдиний темношкірий козак в Україні тиждень жив на один долар

37-річний Тібюрс Сіту приїхав у Хмельницький з Конго. У січні його прийняли в козаки.

— Я перший і поки що єдиний темнокожий козак в Україні, — каже у дворі свого будинку. — Поповнити лави козацтва вирішив позаторік, коли побував на відзначенні 360-ї річниці Пилявецької битви. Вивчив козацьку історію, статут, присягу. Відстояв церковну службу, поцілував шаблю і тричі сказав "Шануй батька і маму, люби й охороняй Україну, шануй братів-козаків". Отримав нагаєм від отамана. Після посвяти пригнув в ополонку в річці Південний Буг. На уліце мороз, а вода тепла. Не встиг змерзнути.

Тібюрс приїхав у Київ 1991-го. Через рік перебрався до Хмельницького. Там закінчив технологічний університет за фахом радіоінженер. Говорить українсько-російським суржиком.

— Цього дня я чекав два года. Спочатку приймати не хотіли, а коли дізналися, що на Січі були темнокожі, — мене взяли. Я в козаки пішов тому, шо мнє подобається звичаї та історія України. В Афрікє свою культуру мало шанують.

Після закінчення інституту 1996-го Тібюрса виселили з гуртожитку.

— У кармані мав один долар. Тиждень ночував на стадіоні на лавочках. А у вересні, коли ночі стали холодні, за 15 доларів на місяць зняв времянку. На базарі працював гружчиком. Потом сам открив на речовому ринку кіоск. Кілька разів із товаром неудачно влетів. Вирішив викладати французьку.

Винаймає офіс. За оренду платить 1400 грн. За місяць навчання бере 350 грн.

— Із майбутньою жінкою Таньою познакомився на базарі. Коли вона завагітніла, одружилися. Щоб не було непріятностей, перед женітьбой я спросил Тяню, как ко мнє относятся її родітєлі. Виявилося, у мене найкраща тьоща в мірє.

Сина назвали Крістіан. Тепер йому 7 років. Учиться у другому класі.

— Іногда сина дразнять негром. Он приходит і жалується: "Пап я не негр, ето ти негр". Я сина успокоюю, що він так гарно загорів на морі.

Сім"я винаймає квартиру.

— Я хочу уєхать в Канаду, і працювати там радіоінженером. Там куплю собі дом і машину. В Україні таким як я, тяжко. Я говорю на двох діалектах Конго: лінгала і мункутула. Вільно спілкуюся російською і французькою. Трохи говорю українською та англійською.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний темношкірий козак в Україні тиждень жив на один долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути