четвер, 22 жовтня 2009 19:47

Дві тисячі кілометрів мотоциклом проїхав за вихідні Євген Григоренко

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Євген Григоренко з Умані на Черкащині на своєму мотоциклі проїхав з Данії до Умані без прав. Митник на кордоні дав йому 100 гривень на бензин
Євген Григоренко з Умані на Черкащині на своєму мотоциклі проїхав з Данії до Умані без прав. Митник на кордоні дав йому 100 гривень на бензин

26-річний Євген Григоренко з Умані за дві доби проїхав мотоциклом 2 тис. км. Перетнув Данію, Німеччину, Польщу та частину України без прав.

— Виїхав із півночі Данії в суботу о десятій ранку. В неділю ввечері був вдома, в Умані. Мав із собою три бутерброди, а грошей тільки на бензин і каву. Зупинявся лише на заправках. По карті автодоріг Європи розрахував маршрут та визначив, що зупинятимусь кожні 70 кілометрів. Ніч застала на кордоні з Німеччиною. Не зупинявся на нічліг, бо не мав грошей. Їхав через Ґамбурґ, Берлін, Кельн без карти, інколи запитував дорогу. Не спав. На кордоні з Україною сів телефон і закінчилися гроші та бензин. Прикордонник дав 100 гривень, — розповідає. — На кордонах тих, хто на мотоциклі, першими пропускають, а потім машини дивляться. В мене перевірили паспорт, але не просили прав. Дивувалися, що їду сам так далеко. Поляки, коли дізнавалися, що прямую мотоциклом через добрий шмат Європи, пригощали обідами і відмовлялися брати гроші. Дощ, туман і погані дороги застали в Україні. Зазвичай у дощ байкери під мостами ховаються, але я не зупинявся. Хотів швидше приїхати.

У Данії Євген жив майже два роки. Працював за робочою візою у фермерському господарстві, заробляв на день 450 крон. Потім нелегально найнявся у фірму, яка надає послуги з прибирання будинків. Платили по 600–700 крон. Жив у приватному будинку, який винаймали на шістьох.

Їжа в Данії чомусь солодкувата, навіть оселедці

— Платили по 1,5 тисячі крон із людини. Готували самі. Їжа тамтешня чомусь солодкувата, навіть оселедці. Але в містах є російські магазини, де продають пельмені, соління, рибу. Якщо порівняти наш рівень життя з данцями, то нам не скоро досягти такого. Там усе правильно, весь час розписаний. Відпочивають лише у вихідні. Й то тільки з п"ятниці вечора до пізньої ночі суботи. В неділю нічого не працює, всі готуються до робочого тижня. У нас звикли до безладу.

Мотоцикл Євген купив у Данії за 11 тис. крон.

— Штрафували мене двічі, бо без прав їздив. Штрафи великі. Тому порушників мало. Перший раз на — 5 тисяч крон. Як попався без прав удруге — затримали на два дні. В камері кондиціонер, диван, телевізор, умивальник, холодильник, дзеркало. Якщо маєш ноутбук чи комп"ютер — можна користуватися. Раз на день дозволяють замовити піцу. Якщо хочеш купити сигарет — натискаєш на кнопку виклику, даєш гроші і просиш що треба. Відпустили, як сплатив частину штрафу. Хотів решту відробити громадськими роботами, але не дозволили. Тому влаштувався в фермерське господарство.

Хазяїн обіцяв допомогти з документами і легальною роботою. Обманув. І не заплатив. Я лишився без грошей, без роботи. Вирішив їхати додому. Позичив у знайомого грошей на дорогу і поїхав. Бо з мотоциклом на літак не підеш.

Наступного тижня Григоренко планує повернутися в Данію.

— Вирішу ще деякі питання і заберу свої речі. Пізніше поїду на заробітки до Кіпру. Щоправда, звіти мотоциклом приїхати не зможу, хіба що на аероплані, — сміється. — Я фанат мотоцикла. Колись із братом фарбами на дверях намалювали, якими себе бачимо в майбутньому. Я себе зобразив у окулярах поряд із мотоциклом, а брат — на джипі. Я захоплююсь мотоциклами, а брат має фірму з ремонту машин.

Зараз ви читаєте новину «Дві тисячі кілометрів мотоциклом проїхав за вихідні Євген Григоренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути