пʼятниця, 15 січня 2016 05:15

Два кілограми важить книжка з бісеру

Автор: Сергій Старостенко
  Дитячу казку ”Киця-Киць” Олена Медведєва з Рівного сплела спицями. Головних героїв наклеїла на сторінки книжки
Дитячу казку ”Киця-Киць” Олена Медведєва з Рівного сплела спицями. Головних героїв наклеїла на сторінки книжки

— Весь вільний час присвячую книжкам. Вишиваю їх вечорами, ночами, ранками та у вихідні, — каже 43-річна Олена Медведєва з Рівного. Працює літературним редактором. З 2011 року вручну виготовляє книжки. Використовує мереживо, вишивку, солому, шкіру, бісер і бурштин.

Саморобні книги Олени Медведєвої до 17 січня можна побачити в столичному музеї Тараса Шевченка. У виставковому залі вони лежать на полицях під склом.

— Якось син Андрій за вечір написав дві казки — "Їжачок-сніговичок" і "Сніжинка-Даринка". Вирішила допомогти оформити їх, — розповідає Олена Медведєва. — Знайшла майстра машинної вишивки. Із сином намалювали ілюстрації й попросили їх вишити. Чоловік швидко виконав замовлення. Але я витратила багато часу, аби зшити сторінки докупи. Не раз переробляла. За кілька місяців книжка була готова.

Плетена книжка "Киця-Киць" має 10 сторінок. Кожна обтягнута полотном із барвистими ілюстраціями.

— Цю казку теж написав мій син, — продовжує Олена. — У ній ідеться про кішечку Киця-Киць. Їй було самотньо. Щоб розвеселити тваринку, господиня розпустила свій шарф і сплела своїй киці подругу.

Із книжкою помучилася, бо не могла придумати, якими зробити головних героїв. Урешті сплела їх із ниток і приклеїла на сторінки. Одна киця біленька, а друга — кольорова, з бантиком на хвості. Книжка дуже легенька й тепла. Її приємно гортати зимовими вечорами.

Книжку "Червона Гербера" робила разом зі своєю донькою та мамою. Якось написала казку про герберу, що цвіла все літо й осінь. Їй заздрила папороть, яка взагалі не мала квітів. Підмовила проти гербери крота, щоб він підривав її коріння. Але квітка не пропала, а навіть встигла дати насіння. Наступного літа вся галявина вкрилася червоними квітами. Донька перечитала цю казку й додала трохи свого. Коли я розказала історію мамі, вона насушила листочків і квіточок. Я покрила їх лаком і приклеїла до сторінок.

Бісерну книжку "У парі з ангелом" ­майстриня робила сім місяців.

— Книжка важить зо два кілограми, — говорить Олена Медведєва. — Сторінки з ілюстраціями повністю розшиті ­бісером, немає жодного вільного хрестика. Торік почала ­робити книжки іноземними мовами. Недавно закінчила польською "Оду молодості" Адама Міцкевича. Вона — в шкіряній обкладинці. На форзаці — червоно-чорна вишивка. Сторінки виготовлені з термопласту, пофарбованого в золотистий колір. Текст вишитий на полотні, прикріпленому до сторінок.

Зараз Олена Медведєва працює над збіркою патріотичної та співаної поезії Івана Франка.

— На жовто-блакитних полотнах вишила його вірші. Їх майже не друкували за радянської доби. Всього майже 50 сторінок. Висота книжки — 60 сантиметрів. Важить 6 кілограмів. Залишилося лише вишити зміст. До кінця лютого книжка буде готова.

Зараз ви читаєте новину «Два кілограми важить книжка з бісеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути