Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2011 08:29

Дочка Сталіна померла від раку кишечника

22 листопада в будинку для літніх людей американського міста Річленд від раку кишечника померла 85-річна Світлана Аллілуєва, дочка Йосипа Сталіна.

— У Сталіна було троє дітей — двоє синів і донька, — розповідає столичний історик 58-річний Юрій Шаповал. — Якова він відверто недолюблював, до Василя ставився поблажливо, а Світлана була його улюбленицею. Але вона рано вийшла з тіні батька. Прагнення незалежності Сталін не міг пробачити нікому, дітям тим більше. Світлана критично дивилася на радянське суспільство, реалістично оцінювала батька. Наперекір йому зустрічалася з чоловіками, яких він вважав ворогами.

Світлана Аллілуєва народилася 28 лютого 1926-го. Коли їй виповнилося 6 років, мати Надія Аллілуєва застрелилася. Кажуть, причиною стала сварка з чоловіком — Йосипом Сталіним.

"Потім батько багато років розповідав, що мама померла від апендициту, — писала Світлана в мемуарах. — Часто я шкодувала, що вона не вийшла заміж за звичайного теслю. 10-річною я із батьком відпочивала в Сочі. Вийшла на пляж у коротенькій сукні, він подивився і закричав: "Чого це ти гола ходиш?". Побіг до кімнати й виніс дві свої спідні сорочки. Наказав няні пошити мені панталони за коліно й довгу сукню. З мене сміялися всі дівчата, бо такого ніхто не носив. А коли побачив на мені берет, який саме ввійшов у моду, зірвав його на очах у десятків людей. Сказав: "Чого млинець наділа? Не можеш знайти кращого капелюха?".

У 17 років Світлана закохалася у вдвічі старшого режисера Олексія Каплера. Сталін був проти цих стосунків. Звинуватив Каплера у зв'язках з іноземцями і на 10 років відправив до Сибіру. 1944-го Світлана вийшла заміж за правника Григорія Морозова. У шлюбі народився син, Йосип Аллілуєв. Він був кардіологом, помер три роки тому.

Через п'ять років Світлана побралася з ученим Юрієм Ждановим, сином колишнього члена Політбюро. Народила доньку Катерину.

1967-го поїхала до Індії на похорон Браджеша Сінгха. Називала його своїм цивільним чоловіком. Познайомилася з ним у Москві, куди Браджеш приїхав на лікування. Їхній зв'язок тривав п'ять років.

У Делі Світлана заявила, що не повернеться до Москви, й попросила політичного притулку в США. За три роки розписалася з американським архітектором Вільямом Пітерсом, узяла ім'я Лана Пітерс. Їхня донька Ольга має магазин одягу в Портленді.

Старша донька Світлани Аллілуєвої 61-річна Катерина Жданова живе на Камчатці. Працює в лабораторії інституту вулканології.

— Живе замкнуто, із сусідами майже не спілкується, — говорить начальник станції Юрій Дем'янчук. — Ми хотіли зробити ремонт у її будинку, але вона відмовилася. Лише трохи підлатали хату. Свою матір востаннє вона бачила у 16 років, перед її від'їздом до Америки. Більше не спілкувалися. Коли сказав про її смерть, Катерина Юріївна лише відмахнулася: "Не лізьте в моє особисте життя. Аллілуєва — не моя мати".

Світлана Аллілуєва жила на гонорари від мемуарів про батька. Рукопис "20 листів другові" 1967-го продала гамбурзькому журналу "Шпіґель" за 480 тис. марок (понад чверть мільйона доларів). Загалом написала чотири книжки спогадів.

Зараз ви читаєте новину «Дочка Сталіна померла від раку кишечника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути