Ексклюзиви
четвер, 29 грудня 2011 06:30

Дитина вірить у казку до дев'яти років

Автор: фото з особистого архіву Сніжани дімітрової
  Сніжана Дімітрова: ”Батькам треба вміти підключати ”внутрішню дитину” — разом співати, гратися”
Сніжана Дімітрова: ”Батькам треба вміти підключати ”внутрішню дитину” — разом співати, гратися”

— Дитина віритиме у Діда Мороза чи Святого Миколая, доки не буде готова попрощатися з цією ілюзією. У три роки їй рано пояснювати, що це вигадка. А після дев'яти років сама зрозуміє, — пояснює 39-річна Сніжана Дімітрова, психолог Центру сімейного психологічного консультування з Вінниці.

І тоді подарунки тішитимуть малечу менше?

— Передчуття сюрпризів, святкового столу, сімейного свята набагато важливіші за віру в Діда Мороза. Підлітки чудово знають, що подарунки купують дорослі, але все одно чекають свята. 16-річні ображаються, коли батьки не ставлять пакунки під ялинку або в панчоху від Миколая.

Чи можуть бути проблеми, якщо старші діти скажуть правду?

— У молодших є свого роду імунітет до таких розмов. Вони вірять, доки вірять.

Як правильно пояснити, що Діда Мороза не існує, щоб зберегти відчуття свята?

— Розмовляти, як з дорослим: "У нас є такі традиції. Готуємо новорічні сюрпризи і подарунки. Щоб їх отримувати було приємніше, вигадуємо історії про Діда Мороза і Снігурку". За такого пояснення дитина ніколи не звинуватить вас в обмані, а підігруватиме. Знатиме, що розповіді про Діда Мороза — захоплива гра.

Батькам варто підключати свою "внутрішню дитину". Вміти "дурачитися" разом, співати, гратися. Тоді ваше чадо виросте здорове. Діти дуже чутливі до емоційного стану батьків. Іноді дорослі навіть не уявляють наскільки. У мене був випадок, коли 4-річна дитина звернулася до мами, в якої був панічний страх смерті: "Мамочка, не бійся нічого, я ж з тобою, я поруч". Мати була шокована, бо при дитині ніколи не говорили про смерть.

Буває, що старша дитина вірить у чудеса?

— Такий факт може свідчити про початок психічного захворювання. Або ж про бажання привернути увагу батьків. Наприклад, через ревнощі до молодшого брата чи сестри.

1886

кілометрів від Києва до Великого Устюга. Це місто-заповідник у Вологодській області Росії, де розташована міська резиденція Діда Мороза. Туристам показують тронний зал та сувенірну крамницю. Маєток Діда Мороза розташований за 15 км від Великого Устюга — на березі річки Сухона. Щоб потрапити туди, відвідувач має виконати якесь завдання.

3197

гривень коштує проїзд туристичним потягом "Зимовий експрес" з Москви до Великого Устюга. Програма передбачає триразове харчування, екскурсію, майстер-класи, вертепну виставу, солодощі. Вартість квитка Київ — Москва — 416 грн у плацкартному вагоні, 741 грн у купе.

 

Зараз ви читаєте новину «Дитина вірить у казку до дев'яти років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути