четвер, 22 грудня 2005 16:54

Діти й онуки перших секретарів ЦК КПУ

Микита Хрущов був першим секретарем ЦК Компартії України двічі: у 1938—1947 та 1947—1949 роках. Його перша дружина Єфросинія Іванівна померла від тифу. Друга, своячка письменника Шолохова Ніна Кухарчук, пережила Хрущова на 13 років. У Микити Сергійовича було п'ятеро дітей. Леонід, військовий льотчик, загинув на фронті під час війни. Його винищувач упав у болото, тіла не знайшли. На передову потрапив після того, як напідпитку, поцілюючи в пляшку на голові знайомого, застрелив його.

Про зятя Хрущова Олексія Аджубея, редактора газети "Известия", склали приказку: "Не имей сто друзей, а женись, как Аджубей". Рада Хрущова та Аджубей мали двох дітей — Микиту та Олексія. Перший вивчився на  економіста. Другий — біофізик, живе в Осло.

Інший син Хрущова, Сергій, мешкає в США з дружиною Валентиною Голенко. Його сини Микита та Сергій, а також перша дружина Галина Шумова — у Москві. Донька Хрущова Олена закінчила юрфак МДУ, працювала в кримінальному розшуку. Хворіла, була на інвалідності. Померла 1972 року.

Лазар Каганович теж секретарював у КПУ двічі: у 1925—1928 роках і 1947-го. Його дружина Марія Приворотська була головою ЦК профспілки швейників. Кагановичі мали доньку Майю та прийомного сина Юрія. Той пив, помер у 44 роки. За поширеною версією, Юрій був сином Сталіна та Рози Каганович — чи то сестри, чи племінниці "залізного Лазаря". Одначе Майя стверджує, що "єдина сестра Кагановича, Рахіль, усе життя прожила з чоловіком і шістьма дітьми та померла в Чорнобилі 1926 року".

Володимир Щербицький першим секретарем став 1972 року після Петра Шелеста. Дружина Щербицького, Рада Гаврилівна, працювала шкільною вчителькою. Їхній син Валерій — картяр і алкоголік, помер у 46 років. Від нього залишилося двоє синів — Володимир і Юрко. В одному з інтерв'ю Рада Гаврилівна розповідала про Володю так: "Армію відслужив, а роботи не має. Вже лисий став, а не влаштований". Юрко ще школяр.

Донька Щербицького Ольга — філолог, у першому шлюбі одружена з болгарським журналістом, у другому — з дипломатом. Мешкає в Європі. Онука Щербицького Радислава вчиться в Англії, вивчає міжнародну економіку.

Станіслав Гуренко — останній перший секретар ЦК КПУ часів СРСР. Нині йому 69 років. Голова парламентського комітету з питань економічної політики. Дружина Людмила Володимирівна — хімік, уже на пенсії. Син Іван — менеджер, донька Ксенія — філолог.

Зараз ви читаєте новину «Діти й онуки перших секретарів ЦК КПУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути