пʼятниця, 29 липня 2011 05:00

Дерев'яний автомобіль розганяється до 160 кілометрів

Автор: фото: Тарас Подолян
  Василь Лазаренко на подвір’ї чернівецького готелю ”Буковина” біля свого дерев’яного автомобіля. На його виготовлення пішло три ”куби” дуба
Василь Лазаренко на подвір’ї чернівецького готелю ”Буковина” біля свого дерев’яного автомобіля. На його виготовлення пішло три ”куби” дуба

— Увесь світ об'їздив, а такого не бачив, — німець 62-річний Ґільдемар Шліманн плеще в долоні. Біля чернівецького готелю "Буковина" припаркував своє авто місцевий Василь Лазаренко, 41 рік. Машину зробив із дуба. Вона почасти схожа на сучасну автівку, почасти — на ретро-автомобіль.

Її обступають перехожі, заглядають усередину. Румунка у довгій спідниці лягає на капот, просить чоловіка її сфотографувати.

— Для іноземців ця машина диковинка, а тутешні давно звикли, — розповідає Василь.

Майстер складав авто два роки.

— За основу взяв "опель" 1981-го, — Василь закурює, сідає на лаву. —  Повністю зрізав верх, залишив лише моторний відсік і платформу. Кузов обшив деревом, окремо зробив бампери, крила та двері. Деталі з'єднував за допомогою клею і шурупів. На машину пішло три "куби" дуба. Взяв це дерево, бо не гниє. За будь-якої погоди сідаю за кермо. Пропитав дерево спеціальною рідиною. Мені її привезли з Голландії. За дві півлітрові пляшечки віддав 1600 євро. Деталі замовляв за кордоном, бо на нашому базарі нічого знайти не міг. Усього на машину витратив 12 тисяч доларів.

Ззаду вигравіруване прізвище майстра, спереду — назва машини "2 in 1" — "два в одному". Василь пропонує покататися. Салон оббитий деревом, сидіння обтягнуті зеленою шкірою. Є магнітола, скло піднімається автоматично. Машина розганяється до 160 км/год.

— За весь час у ній нічого не ламалося, — Василь зупиняється біля світлофора. Водії виглядають зі своїх автівок, знімають на мобільні телефони. — На ній об'їздив усю Європу. Мене туди на виставки запрошували. В Естонію поїхав, коли ще не було номерів. Їдемо з організатором виставки, а за нами мчить поліцейський автомобіль. Організатор почав мене смикати. Каже: "Зупиняйся, а то вони нас оштрафують". Я не зупинився, бо правил не порушував. Поліцейські півгодини біля мене їхали, а потім показали піднятий догори великий палець.

На виставці йому пропонували в обмін на дерев'яну машину новий "Порш Кайєн" за $100 тис.

— Я відмовився. Машину продавати не планую.

Василь за освітою технік-механік. Закінчив Чернівецький індустріальний технікум.

— Після розпаду Радянського Союзу не міг знайти роботи за спеціальністю, то почав працювати з деревом. Як був малий, у дворі всі гралися танчиками з рухомим верхом, які я конструював. Виготовляв на замовлення спальні, вітальні, панелі, керма і бампери для автомобілів. Віднедавна роблю дерев'яний корабель — 20 метрів у довжину і 7 у ширину. На такому в XV столітті  плавав Христофор Колумб.

Зараз ви читаєте новину «Дерев'яний автомобіль розганяється до 160 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути