Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2012 05:45

Чоловіки поять коропів коньяком

— Хуткіше затягуйте невід, — кричить рибалка Ганс Вітманн до 15 помічників. Наприкінці жовтня вони ловлять коропів на озері біля Вайдгофен-ан-дер-Тая на півдні Австрії — Карінтії.

Чоловіки заходять по груди у холодну воду, стають півколом і тягнуть до берега невід. Срібляста риба підстрибує над поплавцями, намагається вирватися на волю. Рибалки дужче затягують сіті. Підсаками вибирають коропів у відра, а потім поміщають у діжки. Повезуть на продаж.

— Цього року зі ставків Карінтії виловили 400 тонн риби. Такий бізнес у нашому регіоні мають 400 підприємств, — каже Ганс. — Рибалили тут споконвіку. За Середньовіччя — ченці. Коропів доставляли дворянам і вищому духовенству.

В Австрії можна вудити коропів і поодиноким рибалкам. Є прибережні готелі для них.

— Воду з австрійських озер можна пити — така чиста, — розказує киянин 44-річний Юрій Науменко, який рибалив у тих краях торік. — У готелях є інструктори, що навчать ловити рибу і дадуть снасті. Частину улову на вечерю приготує тамтешній кухар.

На риболовлю потрібний дозвіл. Коштує 30 євро, це 330 грн.

— Із собою можна забрати тільки три виловлені рибини, — продовжує Юрій. — Решту змусять випустити назад. Три штуки треба оглушити спеціальним дерев'яним молотком. Якщо інспектор побачить рибу, яка ворушиться, звинуватить рибалку в знущанні з коропа. Уночі вудити не можна. Ночувати біля озер та паркувати авто теж заборонено. Так австріяки борються за чистоту. Там справді немає недокурків і пляшок, як у нас.

Юрій ловить коропів під Кіровоградом, де має дачу і ставок.

— Коропа до кіла вагою ловити нецікаво, бо він голодний і їсть усе підряд. Чехи на нього кажуть "водяна свиня". Бере на черв'яка, личинки мух, кукурудзу, горох. Я колись удома спостерігав за молодими ластівками, які сиділи на гіллячці над ставком. Їхній послід падав у воду. Раптом у тому місці вона почала ходити бурунами. Я схопив вудку і миттю піймав коропа. Риба, важча за 2 кілограми, — розумна, сильна і сторожка. Її не кожен піймає, бо любить рвати снасті. У своєму ставку раз спустив воду і знайшов рибин за 3 кіло, у яких було по два-три гачки в роті. Короп має гострі спинний і анальний плавці. Мій знайомий полював раз за рибою, яка стоїть на ямах. Пірнув, а здоровенний короп, кілограмів на 8, розпоров йому живота. Повезли рятувати в реанімацію.

Перед тим як коропа зарізати, вливаю йому до рота чарочку коньяку. Він умирає п'яний. Коли готую, не тхне багнюкою.

Рибу мажуть зеленкою

Росіянин Андрій Єгоров займається карпфішингом. Це спортивне рибальство, коропів відпускають назад у водойму.

— Відколи ловлю коропів, почав інакше ставитися до риби, — розповідає. — Короп так хрюкає, коли його дістаєш, що шкода стає убивати. Я відпускаю майже 100 відсотків улову. Карпфішери кажуть: "Хочеш поїсти риби — купи її в магазині". Коропів іще називають лисицями, бо розумні. Змусити їх узяти наживку не просто. Карпфішинг люблять бізнесмени, бо, як і в їхній справі, розвага вимагає вміння зосередитися, терпіння, швидкої реакції та здатності вчасно зупинитися.

Карпфішери проводять чемпіонати. Особливою майстерністю вважають уміння не травмувати рибину.

— Ми використовуємо гачки, за які короп чіпляється нижньою губою. На ній немає нервових закінчень. У кожного рибалки є аптечка із зеленкою для обробки ран. Є короповий мат, на який кладуть рибу, щоб вона не вдарилася. Деякі ловляться по кілька разів. Два роки тому я піймав коропа завважки 5,6 кілограма. Цього року його зловили при мені. Але рибина цього разу заважила 7,2 кіло.

 

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки поять коропів коньяком ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути