середа, 19 квітня 2017 06:16

Четвертокласник ходить до школи чотири рази на рік

— Мій Матвій ходить до школи раз на три місяці. Здає контрольні та бере програму на наступний семестр. Вчимо його вдома, — говорить львів'янка 35-річна Ольга Бартиш. Працює художником, її чоловік — дизайнер.

Півроку тому вони перевели сина-четвертокласника на домашнє навчання. До того ходив у математичну школу в Києві. Після переїзду в селище Новий Яричів Кам'янка-Бузького району на Львівщині відвідував школу там. Потім півроку вчився в місті Винники Личаківського району Львова.

— У школі в Матвія було все нормально. З учителями та з однокласниками мав хороші стосунки, — розповідає жінка. — Але це покоління потребує сучаснішого підходу до подання інформації, їх потрібно інакше зацікавлювати. Тоді буде більший ефект від навчання. Стосовно спілкування з однолітками у школі — то це питання роздуте. Не так багато там діти розмовляють між собою. На перерві всі біжать на перший поверх із телефонами, бо там тягне вай-фай. 15 хвилин кожен дивиться у свій екран.

Матвій виконує шкільні завдання в першій половині дня з понеділка по четвер. У п'ятницю відвідує гуртки з музики, анімації, біології й театральний. У вільний час із батьками ходить на плавання.

— Буджу сина о восьмій ранку, снідаємо. Задаю йому зробити вправи з підручника, провідміняти частини мови або написати твір. Книжки завантажені на планшет. В один день вчимо або математику з англійською, або українську й літературне читання, — каже Ольга. — Програми не дотримуємося. Орієнтуюся на те, які знання Матвію потрібно буде засвоїти за цей час. Маємо спеціальні зошити до державної підсумкової атестації. Там є по 16 контрольних. За день робить дві-три. Які теми не розуміє, пояснюю. У підручниках для 4-го класу дуже складно написано, то ми перекладаємо розмовною мовою. Буває, повторюємо матеріал перед контрольними, а син уже якусь із тем забув. Проходимо її ще раз.

Якщо Матвій хоче більше погратися — матір не заперечує. Хлопець може цілий день не вчитися.

— Недавно відмовився читати книжки. Натомість грається з друзями надворі, складає конструктор "Лего", малює. Діти до 10 років ще мають бавитися.

Екстернатне навчання може проходити будь-яка дитина. Для цього батьки учня мають подати до найближчої школи відповідну заяву. Це треба зробити до кінця березня кожного навчального року, пояснює начальник управління освіти Львівської міськ­ради Зоряна Довганик, 43 роки.

— Щороку таких заяв близько 30. Кожен навчальний заклад може це організувати, немає жодної дискримінації відносно учнів. Як дитина здобуватиме освіту, вирішують батьки. Але в традиційній школі учень отримує соціальні навички, перебуває в колективі. Вчиться спілкуватися з різними дітьми, а не лише з об'єднаними за інтересами, як у спеціалізованих гуртках. Звикає самостійно приймати рішення, працювати в команді.

Не всім підходить навчання вдома. Таке рішення варто приймати після консультації з фахівцями, вважають психологи.

— Це можуть бути педагоги, психологи, психіатри, — каже сімейний психолог Лариса Дідковська, 56 років. — Небагато батьків компетентні в питаннях психології та навчально-методичного процесу. Тому не мають права брати на себе таку відповідальність — обирати спосіб навчання для дітей. До гуртків за інтересами учня приводять на годину. Там обмежена соціальна взаємодія. Менше формує здатність співпрацювати з іншими, враховувати їхні відмінні риси, вирішувати конфлікти. У ХІХ столітті дітей в заможних родинах навчали гувернантки. Не тому, що батьки не мали часу чи потрібної освіти. Просто знання від формальної особи засвоюються на 25 відсот­ків краще, за законами психології. Бо мама любить, береже, але не навчить таблички множення.

Здав дитину в клас, де найбільше учнів

— Школа потрібна дітям, перш за все, для життєвого досвіду. А вже в другу чергу — для отримання знань. Там вони вчаться будувати стосунки — б'ються, сваряться, ворогують, дружать і самостверджуються, — каже киянин 47-річний Віктор Васильєв. Має сина-десятикласника і доньку-шестикласницю. — Чим насиченіші у дітей шкільні будні, чим будуть якомога різні однокласники, тим краще вони підготуються до реального дорослого життя. Коли записував сина у школу, мав можливість віддати у клас із 12 учнів. Обрав той, де 33. У більшому колективі дитині цікавіше, виникатимуть різноманітніші ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Четвертокласник ходить до школи чотири рази на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути