Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2011 09:40

Черновецького можуть арештувати восени

Черновецького можуть арештувати восени

Леонід Черновецький минулого тижня знову заявив, що не має ізраїльського громадянства, хоча живе останнім часом в Ізраїлі. При цьому залишається міським головою Києва. А керівник столичної держадміністрації Олександр Попов запевняє, що за останні роки міський бюджет розграбували на 70 млрд грн. Однак жодної кримінальної справи щодо Черновецького не відкрито.

— Статус міського голови дуже розмитий, — розповідає Юрій Ганущак, 50 років, експерт із питань управління територіями. — Чинній владі це вигідно, бо ніщо не гарантує перемоги її ставленика Олександра Попова на дочасних виборах міського голови. Інша річ — вибори чергові. Виграє на них ставленик Партії регіонів, то й керуватиме містом. Якщо ні — керуватиме Попов, а обраний мер буде просто ширмою.

Чому Черновецького не арештують, якщо кажуть про багатомільярдні розкрадання?

— Схема управління зараз така: розв'язувати проблеми в міру їх надходження. Якщо рейтинг партії влади впаде ще нижче, тоді витягнуть козир зі 70 мільярдами й арештують Черновецького. Гру тягнутимуть, доки не матимуть вибору.

Тобто що ближче до чергових виборів, то ймовірніший арешт Черновецького?

— Чергові вибори мають бути навесні 2012-го. А закон каже: якщо до виборів менше півроку, позачергових не проводять. Випадає на вересень-жовтень. Ось тоді мера й можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Чи можуть його заарештувати, але дострокових виборів не призначати?

— В Україні вже є такий випадок: міського голову Чернівців зняли, але нових виборів не проводять. Якщо Черновецький піде по кримінальній статті й не виконуватиме функцій голови, це зовсім не означає, що потрібно організовувати позачергові вибори. Така абсурдна система управління в Києві: управління здійснює призначений глава адміністрації. Депутатська рада не має виконавчого органу і всенародно обраного голови. Це суперечить Європейській хартії, але не суперечить Конституції. Бо щодо Києва та Севастополя Конституція дозволяє робити все, що лиш вигадають.

Зараз ви читаєте новину «Черновецького можуть арештувати восени ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути