пʼятниця, 30 вересня 2011 05:45

"Бути сумним — це від сатани"

28–30 вересня святкуватимуть 5772-й єврейський Новий рік. До Умані з'їхалися паломники-хасиди. Цього року очікують їх до 30 тис.

Про особливості святкування розповідає Даніель Даян, 68 років, керівник благодійного фонду ім. рабі Нахмана. Спілкуємося телефоном через його заступника Шимона Бускілу, 28 років. Останній добре володіє російською мовою.

Як можете пояснити те, що до Умані приїздить усе більша кількість паломників з Ізраїлю?

— Умань популярна среди хасидов потому, что здесь похоронен раби Нахман, — перекладає з івриту. — Перші роки приїжджали менш як тисяча паломників, але хотіли — чимало. Мрія кожного хасида — відвідати могилу праведника. Ті люди, що приїздили сюди на єврейський Новий рік, отримували зцілення, вони були щасливі. Тим паче, що рабі Нахман у своєму вченні багато говорить про Умань. Перед смертю він заповів, щоб передали всім: тих, хто приїде до його могили і читатиме псалми Давида, дасть на пожертву кілька копійок, він рятуватиме від найбільшого зла.

Чи вдається мирити під час конфліктів паломників із уманцями?

— Усе залежить від того, яка людина. І до хасидів, і до уманців потрібно мати підхід. Ти говориш із людиною, бачиш її характер, і лише тоді розумієш, як можна вирішити те чи інше питання. Треба знати коли бути суворим, коли добрим.

Почали говорити, що краще було б перенести могилу рабі Нахмана до Ізраїлю.

— Про це навіть думати не можна. Є люди, які так говорять. Але цього ніхто не зможе зробити. Це не річ, а велика святиня. Вона має бути там, де він заповів. Навіть якщо перенести могилу, його дух буде тут.

Який найбільший гріх для хасида?

— Рабі Нахман говорив, що найбільший гріх — бути сумним. Це від сатани. Людина має бути завжди щасливою. А щастя і радість — від Бога. Тому хасиди завжди усміхаються, танцюють, співають.

Зараз ви читаєте новину «"Бути сумним — це від сатани"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути