вівторок, 28 лютого 2017 05:50

"Буває, просинаєшся без настрою. Лежиш собі годину. А коли є чоловік, треба вставати"

Автор: ФОТО з архіву Юлії Петришин
  Юлія Петришин одяг для східних танців шиє на замовлення. Найдорожчі костюми коштують до 500 доларів. Використовують легкі тканини та блискітки
Юлія Петришин одяг для східних танців шиє на замовлення. Найдорожчі костюми коштують до 500 доларів. Використовують легкі тканини та блискітки

— Після Єгипту важко адаптуватися до погоди. Люблю тепло, спеку. Тут — хмари, сіро. Це пригнічує. Часто голова болить. Приїхати з Тернополя до Каїра — це як на іншу планету, — розповідає танцівниця 39-річна Юлія Петришин із Тернополя. По три-чотири місяці працює в Єгипті.

Зустрічаємося з Юлією в піцерії в Тернополі. Жінка прийшла із сином 7-річним Костянтином. Вдягнута у білу кофту й джинси. Чорне волосся розпущене.

— У Єгипті працюю два роки. Моя тернопільська подруга Оля Бичко вийшла туди заміж, — розповідає Юлія. — Переписувалися у соцмережах. У мене почався нелегкий період в особистому і творчому житті. Все йшло на спад. Відчувала, що потрібні зміни. Поцікавилася, скільки коштує зняти житло в Єгипті. Взяла із собою сина, і ми полетіли.

Могла собі дозволити два місяці не працювати. За квартиру платила 100 доларів на місяць. Їсти готувала сама, але часто ходили в кафе на супчик з морепродуктів.

Першим місцем роботи став ресторан для українських і російських туристів, де танцювала. Потім викладала зумбу — аеробіку з нахилом до танцю. Вела класичну хореографію для дітей. У балетній школі отримувала 6 тисяч фунтів на місяць (10 тис. грн. — ГПУ). Півтори тисячі витрачала на таксі. Ним годину добиралася на роботу.

Юлія танцювала на вечірках при готелях. Її запрошували виступати на весіллях.

— В Єгипті сприймають танець живота як мистецтво. У нас — це шоу.

Весілля починається о 22:00. Триває недовго. Спершу на столах нічого нема. Хіба вода і якісь солодощі. Коли зустріч гостей і церемонія з батьками закінчується, з'являється танцівниця. Підходить до наречених, запрошує до першого танцю. Вона на весіллі, як у нас тамада.

Після танців усі йдуть пригощатися. У другій кімнаті на столах стоять рис, приправи, м'ясні страви.

Юлія замовляє ще соку для сина. Він іде в дитячу кімнату, що за кілька столиків.

— Рідко думаю в Єгипті про старість, — каже жінка. — Там дуже звертають увагу чоловіки. Єгиптянки виглядають значно старше за нас.

Мій зріст — 180 сантиметрів. У Єгипті жінки переважно невисокі — 160–165 сантиметрів. Навіть у 40 градусів тепла вдягають джинси, кофту, гольф і замотуються. Я коктейльні плаття до колін не носила. Бретельки — взагалі для Каїра неприйнятно. Будеш почуватися голою. У спеку вбиралася в довгу зелену спідницю. Виділялася, бо тамтешні жінки носять усе темне. Часто — темні джинси, чорний гольф.

Хто хоче з жінкою жити, має зразу принести паспорт — що означає згоду на одруження. У кожному домі є охоронець — стежить за тим, хто тут мешкає. Якщо поселилася іноземка і до неї прийде єгиптянин без документів, охоронець одразу запитає: "Хто ти і що тут робиш?". Нема пояснень — телефонує в поліцію.

Юлія приїхала в Україну, щоб віддати тут сина до школи.

— Там Костя ходив в український і арабський дитячі садки. Платила за нього 700–800 фунтів (близько 1,2 тис. грн. — ГПУ). Вивчав арабську й англійську. У п'ять років писав арабські букви.

Син багато де зі мною був. Беру його на концерти з 4 років. Помагав костюми носити, тримати, коли перевдягалася. Якось танцюю на сцені з мечем. Повільно опускаюсь на підлогу. А він підходить до мене і каже: "Мамо, я пити хочу".

За фахом Юлія — медсестра. Також має вищу економічну освіту. Працювала в реанімації, фізкабінеті, секретаркою на фірмах, продавала на базарі шпалери. У 23 роки поїхала працювати до Італії барменом. На фабриці шила ­джинси.

— Батьки — лікарі, — говорить Юлія. — Батько хотів мене бачити бухгалтером, мама — медиком. Я вибрала танець живота. Довго батьки того не розуміли.

У нас на Західній Україні виховують, що жінка має бути покладиста перед чоловіком. Навіть на конкурсах зі східних танців це видно — Тернопіль плентається в кінці. У східній Україні дівчат частіше виховують з амбіціями.

Такій жінці, як я, краще бути одній. Можу потурбуватися про чоловіка. Але не настільки, як вони собі це уявляють. Нічого не бачу інтересного в проживанні під одним дахом. Буває, просинаєшся без настрою. Лежиш собі годину. А коли є чоловік, треба вставати, бо вже на тебе дивляться і щось хочуть.

Не думаю про те, як зробити салат, — додає Юлія. — Голова зайнята думками, який танець створити, який костюм пошити, куди на конкурс поїхати.

Дівчина у 17 років захотіла стати балериною

Східними танцями Юлія Петришин займається 12 років. Керує танцювальним клубом "Асфура" в Тернополі.

— Раніше в Україні часто танцювала на корпоративах. Тепер не хочу перед п'яними обличчями це робити. Треную дівчат, їжджу на конкурси, — говорить вона. — Зараз ми більше знаємо про східні танці. Раніше їх сприймали так: о, зараз буде стриптиз! Думали, це щось дуже відверте.

єгиптянки люблять народні танці — нагадують базарний варіант класичного танцю. Все, що показувала, для них був космос.

Більшість моїх учнів класичної хореографії думали, що п'яти занять досить, аби танцювати балет. Проходило два-три заняття, і їхні батьки питали: ну що? Пояснювала, що треба багато працювати — рік, два, п'ять. Прийшла одна дівчина років 17–18. Захотіла бути балериною. Кажу: "Балет для тебе — запізно". Балерини мають працювати з 4–5 років. Вона цього не розуміла.

Не слухають тренера на уроці. Нема культури поведінки в танці. Тільки вимикала музику, як єгиптянки починали балаган. Жінки там шумні, емоційні.

Зараз ви читаєте новину «"Буває, просинаєшся без настрою. Лежиш собі годину. А коли є чоловік, треба вставати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути