середа, 21 вересня 2011 07:45

Бомжі в Ялті їдять креветок і п'ють портвейн
13

Туристи засмагають на пляжі ”Приморський” у Ялті. Температура повітря +25°С. Температура води +20°С
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
Мала канатна дорога ”Ялта—Гора” працює з 1967 року. Вхід на неї розташований в центрі Ялти, поряд з будівлею готелю ”Таврида”. Верхня станція розміщена на горбі Дарсан. Протяжність дороги 600 метрів. Тривалість підйому 12 хвилин. Кожна кабінка розрахована на двох пасажирів. Квиток коштує 50 гривень

— До Ялти приїжджаю не купатися, а подивитися на знаменитостей. Зірки на концерти злітаються сюди як мухи на мед, — каже киянин 32-річний Валентин Карпенко. Він сім років поспіль відпочиває в Ялті у вересні під час "оксамитового" сезону. Тоді ціни на житло падають удвічі.

Цьогоріч о цій порі тут проводять міжнародний пісенний фестиваль "Крим Мюзик фест".

Валентин засмагає на безкоштовному пляжі. Узяв напрокат шезлонг за 30 грн. Каже, "полювати" на зірок піде ввечері.

— Удень їх тут не зустрінеш — вони відсипаються після нічних гульок, — Валентин пересипає у долонях пісок. — Уранці бачив тут лише Вітю Януковича. Він прогулювався набережною з десятком охоронців. Троє йшли спереду і ззаду, інші ховалися в кущах.

Пляжем проходить огрядна жінка у квітчастому капелюшку. Несе дві потерті картаті торби. Пропонує скуштувати качан кукурудзи за 10 грн.

— Что это у вас за цена? — обурюється пузатий відпочивальник у синіх плавках. — Та бабки ж її на базарі за 50 копійок продають. А ви у 20 разів більше за неї просите. Де ж ваша совість?

— Мне тоже жить надо, — відказує торговка. — Не буду же я зимой лапу сосать. Не можете кукурузу купить, так возьмите пахлаву. Сладкая, медовая. Всего 8 рублей.

— Иди дальше, тут дураков нет, — каже їй чоловік. Іде до сусідньої ятки з пивом та таранькою. Купує там пиріжок із капустою за 5 грн. Зверху на ятці напис "Справка 5 грн".

— Уже достали с этими справками, — продавщиця 29-річна Віолетта витирає масні руки об брудний фартух. — Тому покажи, где "Юбилейный", а тому расскажи, как пройти к рынку. Сначала всем бесплатно помогала, а потом совесть замучила. Летом за справки в день зарабатывала 75 гривен. Теперь вдвое меньше.

У сусідній ятці в літрових пластикових пляшках продають розливне вино. Літр коштує від 60 до 80 грн.

— Я такое вино не пью и вам не советую, — говорить безхатько. Називається Митрофаном Ялтинським, 69 років. Одягнений у подерті джинси та сорочку. — Они же его из порошка делают. В обычной воде разводят, добавляют спирт и немного химии, чтобы быстро не портилось. Лучше возьмите в магазине портвейн. Литра стоит 18 гривен. Я его каждый вечер покупаю.

Розповідає, що 15 років бомжує в Ялті.

— Тут бомжі найкраще заробляють. Просити не треба. Підходиш до якогось модного ресторану  і жалібно дивишся, як якийсь крутелик креветки наминає. Як совісний і хоче перед своєю дамою похизуватися, то за 10 хвилин сам встане з-за столу і дасть гроші, креветками пригостить. У таких дрібні купюри не водяться. Раз один мужик дав мені 200 гривень. Сказав, щоб купив собі шаурму. Та я на харчі не жаліюся. Уранці на пляжу повно всяких недоїдків: пиво, ковбаска, риба. От сьогодні на березі знайшов обручку. Піду здам у ломбард і матиму гривень 300.

Увечері на набережній чорношкірі дівчата плетуть афрокіски. Одна коштує 10 грн. Щоби заплести все волосся, доведеться викласти 400 грн.

Барвистими вогнями сяє моторна яхта. 15 хв. покататися коштує 25 грн. 10 місць охочі займають за 10 хв. Капітан від'їжджає на 5 м від берега. Робить різкі розвороти. Бризки летять на пасажирів і тих, хто спостерігає з берега.

— Я на этом чуде кататься не пойду, — говорить москвичка 25-річна Валерія Мазур. — Мой друг раз в Каталонии на такой моторке катался. Капитан не справился с управлением и въехал в скалу. Хорошо, что перед тем скорость сбросил и никто не пострадал.

Повз дівчат пробігає 23-річний Олександр. На ходу скидає одяг, кричить "Арівва!" і з розгону стрибає в море. Він на набережній працює "живою скульптурою". У воді змиває з тіла грим. За день заробляє 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Бомжі в Ялті їдять креветок і п'ють портвейн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути