середа, 10 жовтня 2012 06:30

Бобові, молоко і горіхи можуть викликати алергію

28-річна Віра Красавіна, лікар-педіатр із Москви — вегетаріанка з 14-річним стажем. Вегетаріанство розглядає як спосіб життя, а не панацею від усіх хвороб. Не вважає вагітність, годування груддю й ранній вік протипоказанням для такої дієти.

— Якщо раціон збалансований, здоровим може бути і вегетаріанське, і м'ясне харчування, — говорить Красавіна. — Користі для немовлят у вегетаріанстві не бачу, але здоровим малюк може бути і без м'яса, оскільки в ньому нічого незамінного для дитини немає. Вагітним треба збалансувати свою дієту молочними продуктами і бобовими, приймати спеціальні полівітамінні комплекси, проходити регулярні обстеження в жіночій консультації, менше нервувати, більше думати про себе та дитину. Якщо раціон мами, яка годує, збалансований по білках, жирах і вуглеводах, а також мінералах і вітамінах, незалежно від джерела їх надходження, — то і в молоці їх буде достатньо.

Думка, що в рослинній їжі немає усіх потрібних для організму амінокислот, — це найпоширеніший міф, пов'язаний із вегетаріанством.

— Навіть суворі вегетаріанці — вегани можуть забезпечити свій організм усіма амінокислотами в потрібних кількостях, якщо ретельно доберуть дієту і побудують її так, щоб дефіцит амінокислот в одному рослинному продукті компенсувався надлишком їх в іншому. Обов'язково треба вживати арахіс, овес, гречку, жито, рис, кукурудзу. В окремих ситуаціях бути вегетаріанцем без шкоди здоров'ю досить складно, — продовжує Віра Красавіна. — Наприклад, у випадку харчової нетерпимості до бобових, алергії на молоко, яйця, горіхи. Останні три продукти належать до алергенів, а бобові, так само як і гриби, вважають важкими для травлення.

Як планувати раціон

Непродумане захоплення вегетаріанством може призвести до браку вітамінів та мікроелементів. Щоб уникнути підвищеної ламкості кісток, недокрів'я, нервових розладів, слід уживати:

— проросле зерно — джерело вітамінів групи В

— тофу — соєвий сир, багатий на рослинний білок, є джерелом заліза і кальцію

— кунжут, мигдаль, броколі, сушений інжир, соєве молоко — багаті на кальцій

— апельсини, апельсиновий сік, помідори, солодкий перець, петрушка, а також продукти із немодифікованих соєвих бобів — джерела вітаміну С.

Вегетаріанську дієту не рекомендують людям із проблемами з щитовидною залозою, порушеннями функції печінки, частими дисбактеріозами та білковою недостатністю.

 

54

відсотки українських вегетаріанців скаржаться на малий вибір страв у закладах громадського харчування. На другому місці — негативна реакція оточення, спроби силою чи хитрістю змусити їсти м'ясо. Приблизно половина повідомили, що їдять у гостях чи закладах лише тоді, коли впевнені у відсутності в страві небажаних складових. 10% мали досвід, коли їм деякий час доводилося терпіти голод через брак вегетаріанських продуктів, ідеться у дослідженні 2008 року Ольги Куниці, магістра охорони здоров'я, випускниці Києво-Могилянської академії.

100

євро, це понад 1000 грн, коштує пристрій "Соєва корова". Схожий на звичайний електрочайник. Популярності набув у США та Китаї. Вегетаріанці замовляють їх, щоб готувати соєве або горіхове молоко, тофу, рисовий суп-пюре.

Підготувала Тетяна КРЮКОВА

 

Зараз ви читаєте новину «Бобові, молоко і горіхи можуть викликати алергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути