середа, 28 липня 2010 07:28

Безвухі кроленята страждають від спеки

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Кроленята без вух народилися у місті Пустомити на Львівщині. Тварини важко переносять спеку, бо вуха у кролів є органом термоізоляції
Кроленята без вух народилися у місті Пустомити на Львівщині. Тварини важко переносять спеку, бо вуха у кролів є органом термоізоляції

Чотири тижні тому в господарстві 48-річної Лілії Дереш у місті Пустомити на Львівщині кролиця привела чотирьох дитинчат. Коли вони підросли та покрилися шерстю, виявилося, що в них немає вух.

— На місці вушок — хрящики та виїмки. Вони чують. Коли грюкнути, реагують на звук, — Лілія показує кроленят у клітці. — Їм у спеку важко. Бо у кролів вуха є органом термоізоляції. Вони мучаться від жари, в"ялі.

З чоловіком Андрієм вони тримають кролів два роки.

— В усьому іншому — ніяких відхилень, їдять добре, — продовжує. — І батько їхній, сусідський кріль, цілком нормальний. Єдина відмінність у тому, що кролиця завжди приводила по семеро-восьмеро кроленят, а цього разу тільки четверо, одне померло.

Кролиці 12 місяців. Чотири рази вона народжувала здорових дитинчат.

Господиня зверталася до ветеринарів, запитувала кролеводів про відхилення. Усі дивуються. Ніхто не може пояснити причин такої вади. Дереші завжди роблять щеплення кролям від міксоматозу та геморагічної гарячки. Зробили і цим кроленятам.

Кролиця завжди приводила по семеро–восьмеро кроленят, а цього разу четверо

— Я їх дуже полюбила через таку особливість. Такі гарненькі, усі сусіди приходять дивитися. Хтось каже, схожі на бурундучків, комусь нагадують хом"ячків, комусь морських свинок. Я кожні пару годин бігаю до клітки погладити, так уже привикла до них.

Лікар ветеринарної медицини зі львівської клініки "Айболить" Дмитро Косатий, 30 років, розповідає, що для людей м"ясо таких кролів безпечне:

— Можливо, це генетична мутація. Під час вагітності були якісь порушення в організмі кролихи, може, чимось перехворіла. Вагітна самка могла з"їсти якісь штучні вітаміни, корми або траву з хімікатами. Я вперше про таке чую. Але подібні випадки траплялися у людей. При вживанні дорослими популярного сильнодіючого снодійного таломіду в їхніх новонароджених бувають патології вух, пальців, очей.

Зараз ви читаєте новину «Безвухі кроленята страждають від спеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути