пʼятниця, 23 березня 2012 00:00

Атену Пашко поховають біля В'ячеслава Чорновола

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Поетеса Атена Пашко у вітальні власної київської квартири торік 12 жовтня, за два дні після свого 80-річчя. На стіні — портрет її чоловіка політика В’ячеслава Чорновола. Він загинув в автокатастрофі 25 березня 1999 року
Поетеса Атена Пашко у вітальні власної київської квартири торік 12 жовтня, за два дні після свого 80-річчя. На стіні — портрет її чоловіка політика В’ячеслава Чорновола. Він загинув в автокатастрофі 25 березня 1999 року

Сьогодні на Байковому кладовищі у Києві поховають поетесу Атену Пашко. 80-річна вдова політика В'ячеслава Чорновола померла у столичній клініці "Феофанія". Вона перенесла інфаркт після того, як 1999-го чоловік загинув у автокатастрофі. Їй не хотіли робити операцію на серці через поважний вік.

— У фракції вирішили зібрати гроші на похорон, — розповідає нардеп-"бютівець" 59-річний Володимир Бондаренко. — Кожен член дав по тисячі гривень. Учора ввечері разом з іншими депутатами уточнювали, хто виступатиме під час прощання з Атеною Василівною. Вирішили надати слово тим, хто близько знав цю родину. Точно виступатиме Михайло Косів і Лесь Танюк. Покійна хотіла, аби її поховали біля чоловіка. Це бажання треба задовольнити. На цьому світі вони були разом, нехай і в землі разом лежать.

Прощатимуться з Атеною Василівною у храмі на Аскольдовій могилі.

— В'ячеслав Максимович був православним, а вона — греко-католичкою. Одну неділю ходила до Володимирського собору, іншої — на Аскольдову могилу.

— Ім'я Атена мені дав батько Василь Іванович, учитель німецької мови й історії стародавнього світу, — розповідала поетеса у своєму останньому інтерв'ю "ГПУ" торік. — Коли я родилася, тато спитав у мами, якого кольору мої очі. Мама сказала, що голубі, як небо. "Тоді нехай буде Атеною, на честь грецької богині мудрості", — вирішив він. Але хрестили мене Святомирою.

Із В'ячеславом Чорноволом розписалися у російському селі Чаппанда в Якутії, де він відбував покарання як дисидент.

— У мене це був другий шлюб, у Славка — третій. З його дружиною Оленою Антонів я була знайома. Але не хочу, щоб хтось обговорював мене за це, доки я жива. Листи від Славка отримувала щодня, хоч із Якутії вони йшли місяць. Усі листи ми з Валентиною, сестрою В'ячеслава Максимовича, зібрали і видали окремим томом у 10-томнику його праць. Першу книгу випустили за свої гроші. За наклад три тисячі примірників заплатили 8 тисяч доларів. На другий том гроші допомогли зібрати українці в Америці. Хтось передавав через знайомих то 50, то 100 доларів. Видали сім томів, восьмий — у роботі. На решту бракує грошей.

Співчуття родині поетеси висловили президент Віктор Янукович, екс-глава держави Віктор Ющенко і лідер Народного руху — Борис Тарасюк.

Зараз ви читаєте новину «Атену Пашко поховають біля В'ячеслава Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути