пʼятниця, 16 грудня 2011 05:00

Януковича зробили зі свинячої шкіри

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Харківська художниця Олена Кроповинська виготовила ляльку Президент торік в одиничному екземплярі. Вона коштує 900 євро
Харківська художниця Олена Кроповинська виготовила ляльку Президент торік в одиничному екземплярі. Вона коштує 900 євро

У столичній ляльковій галереї "Долліленд" виставили нову колекцію ляльок ручної роботи. Найдешевша коштує 200 євро, найдорожча — 12 тис.

— Уявіть, скільки часу треба, щоб виліпити ляльку, потім пошити їй костюм, нанизати всі бубенки, бісер, пришити мережива. У шарнірних ляльок роблять рухомими руки й ноги. Через це ціна й виростає. Бо не кожному художнику таке під силу, — розповідає консультант галереї 24-річна Анна. Прізвище називати не хоче. — Найдешевші ляльки, в яких замість натурального волосся — шерсть кози.

Із 50 ляльок розставлені на першому й другому поверхах галереї. Біля виходу, під сходами, стоїть лялька Президент Віктор Янукович. Він у чорному діловому костюмі й пальто. Голова трохи опущена донизу. Коштує 900 євро — майже 9,5 тис. грн.

— Да-да, це Віктор Федорович, — Анна бере ляльку до рук. — Він у нас стояв на другому поверсі. Не подобався відвідувачам, попросили його прибрати. Заховали Президента під сходи, щоб людей не дратувати.

Харківська художниця Олена Кроповинська виготовила ляльку Президент з текстилю, свинячої шкіри і дерева. Обличчя покрила лаком. Зробила іграшку торік в одному екземплярі.

На другому поверсі галереї навпроти входу стоїть найдорожча лялька Констанція. Коштує 12 тис. євро. Продається в комплекті з іграшкою — пухнастим білим псом.

— Її зліпила німецька художниця із фарфору та воску. Тому лялька блищить і приємна на дотик. Волосся та вії натуральні, очі зроблені зі скла, тому як живі. До неї приглядаються всі, хто до нас заходить. Лялька в нас уже більше як півроку, була на багатьох виставках, але навіть для колекціонерів задорога, тому не купляють.

Поряд на полиці лежать дві ляльки, схожі на новонарождених. У них невеликі очі, пухлі щоки. У дівчинки-ляльки на обличчі діатез.

— Ляльки-реборни коштують тисячу доларів, — каже Анна. Вони навіть пахнуть як діти, бо при запіканні художниця додає до матеріалу дитячий крем. Насправді дехто із відвідувачів лякається їх. Кажуть: "О Боже, вони такі страшні, прямо як живі". Бояться ставити такі вдома, щоб ненароком не переплутати, бо реально схожі на дітей.

Ляльки італійської художниці Лаури Скаттоліні сумні, із заплаканими очима, обнімають собаку.

— Такі іграшки купують, щоб їм плакатися. Говорю з ними мало не щодня. Вони вислухають і нікому нічого не розкажуть. Якщо чесно, то навіть не хочу їх нікому продавати.

Запитую, хто купує експонати.

— Нещодавно Остап Ступка приходив за лялькою свого батька. Художники зробили Богдана Ступку в образі Тараса Бульби. Мабуть, купив на подарунок. За скільки, я не знаю. У продаж лялька надійшла за 900 євро.

Зараз ви читаєте новину «Януковича зробили зі свинячої шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути