Ексклюзиви
четвер, 20 серпня 2009 07:53

Андрій Тараман знайшов голову мамонтеняти

До зупинки Александро-Калинове в Костянтинівському районі Донеччини під"їжджають старі "жигулі".

— Эх, жаль, что вы не привезли с собой палеонтолога, — розчаровано каже водій, 35-рiчний Андрій Тараман. — Я тутошний ветеринар, маю приватне підприємство по штучному заплідненню тварин.

У садибі Тарамана двері гаража відкриті. На двох стільцях лежать камені, нагадують хребет 1,5-метрової тварини. На столах, вкритих целофаном, господар викладає камінці, вони схожі на ящірок. 11 фігурок мають по дві голови. Доісторичні скам"янілості Тараман знайшов у пісковиках парку "Клебан-Бик" на Донеччині.

— Тут був один геолог. Казав, що це натічні утворення залізистих глин, — розповідає Андрій. — Але дивно, що вони так повторюють один одного — формою, розмірами, малюнком. Я теж не відразу приглянувся. Але ж це рот, язичок, очі земноводного! Може, в доісторичні часи дрібні рептілеподібні були двоголовими, а в ході еволюції другі голови відпали?

Гадаю, ці тваринки загинули миттєво

Андрій перевертає одну "ящірку".

— Найцікавіше — оцi порожнини! Це явно порожні черевця. Гадаю, ці тваринки загинули миттєво. У результаті різкого охолоджування вони перетворилися на крижинки. Тому і збереглося напруження тіл. Ось бачите, у деяких навіть голівки підняті. Коли сталося відтаювання, черевна рідина витекла.

Каже, збирати скам"янілості почав після знахідки, на яку натрапила 32-річна дружина Анна. Вона працює медсестрою. У Тараманiв двоє синів: 11-річний Андрій і 4-місячний Тарас.

— Алла прінєсла фрагмент хребетного ствола і каже: "Смотрі, який цікавий камень", — показує камені на стільцях. — Я глянув. Боже мій! Тут же чітко просліджується спинномозковий канал, а ось залишки ребер. Почав шукати в тому ж місці і знайшов продовження — інший камінь, схожий на тазову частину, потім фрагмент хвоста. Так ми зібрали майже всю рептилію. Це був — відбиток древнього земноводного, яке жило тут 250 мільйонів років тому!

Кладе на стіл великий камінь.

— Це голова мамонтьонка. Камінь лежав на поверхні, я багато разів проходив мімо. Але одного дня зупинився, приглянувся. Я знаюся на анатомії тварин, побачив кровоносні судини. Узяв його додому і почав акуратненько відмивати за допомогою щіточки. Раптом щось червоне почало стікати, я навіть подумав, що порізався. На камені сліди крові залишилися. Ось потилична кість, ось сліди яремних вен, ось носова частина зi складками. І правильне для мамонтів співвідношення щелепи з довжиною лобової частини. У тому місці, де лежав камінь, ціла галявина таких голів. Наполовину прихованi під землю.

Показати галявину Андрiй відмовляється.

— Як тільки напишете, що кілограм скам"янілого дерева коштує 300 доларів, сюди почнеться паломництво мисливців за сувенірами. До 2000 року, коли створили парк, деякі місцеві жителі встигли собі фундаменти скласти з древніх дерев араукарiй. І скіфські пам"ятники розтаскали по дворах.

У Донецькому краєзнавчому музеї припускають, що знахідки Тарамана можуть бути рештками тварин.

— Два тижні тому житель Макіївки приніс нам зуб мамонтеняти — знайшов у піску, — каже російською Людмила Нестеренко, заввідділом природи музею. — Буває, що і річки вимивають древні рештки. Таке було, коли чистили річку Казенний Торець.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Тараман знайшов голову мамонтеняти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути