Ексклюзиви
четвер, 24 липня 2008 17:13

Андрій Чорновіл двічі змінював прізвище

46-річний Андрій Чорновіл — старший син нині покійного лідера Народного руху України В"ячеслава Чорновола від першої дружини Ірини Брунець. Він працює доцентом кафедри інфекційних хвороб у Львівському медуніверситеті.

Живе у двокімнатній квартирі на вул. Коновальця. Біля будинку паркує "Шкоду Фабію".

— Із понеділка йду у відпустку, — каже. — Кину курити. Я рік палю, а рік — ні. У понеділок якраз курящий рік закінчиться.

У квартирі Чорновола вишукані дерев"яні меблі. Господар веде на кухню й заварює каву. Каже, купив помешкання 2004-го:

— Живу тут сам, а дружина Олена з півторарічною донькою Настею — у своїх батьків. Каже, там легше, бо допомагають глядіти дитину. Олена говорить, що можу заразити доньку, бо працюю в інфекційній лікарні.

Лікар-гінеколог Олена Кузьменко — друга дружина Андрія. Із першою, Наталією Мелих, розлучився 15 років тому. Має сина В"ячеслава, 16 років. Хлопець живе з матір"ю, навчається у Львівській гімназії.

— Мабуть, у розлученні винен я, бо за характером не є людиною сімейною, — каже. — Може, трохи егоїст, як і батько. У нього теж сім"я була далеко не на першому місці. Він розійшовся із мамою, коли мені не було й двох років. Працював тоді на телебаченні, готував вечірні випуски новин, пізно приходив додому. Мама ревнувала. Може, і без причини... Після розлучення батько одружився з Оленою Антонів. Народився Тарас. Між нами два роки різниці. Та й з другою жінкою тато недовго жив. Атена Пашко — його третя дружина.

Коли Андрієві було 7 років, мати вдруге вийшла заміж. Із Богданом Гасієм, доцентом "Львівської політехніки", дітей не мала. Померла 10 років тому від раку.

Із батьком часто бачилися?

— У дитинстві навіть трохи вороже до нього ставився. Мама постійно нагадувала, що покинув мене маленьким. Я від тата нічого не хотів, а він нічим і не допомагав. Правда, після весілля подарував нам із Наталею квартиру у Львові. Ми з ним ніколи не були близькими. Зустрічалися на Різдво, Великдень. Атена не допускала, щоби ми поріднилися. Видно, ревнувала, що він нас із Тарасом сильніше любитиме, ніж її доньку Ірину від першого шлюбу.

Із братом дружили?

— Рідко бачилися. Тітка Валя, коли приїжджала з Києва, зводила нас докупи. Якось гуляли містом, завела нас у фотосалон. Зробили тоді єдину фотографію, де ми разом. Зараз зрідка спілкуємося. Вітаємо по телефону із днем народження, у якійсь справі зідзвонимося. Востаннє бачилися торік на відкритті батькової садиби-музею в селі Вільхівець на Черкащині.

Тарас зрікся вас?

— Картав мене за дружбу з людьми, які нині в Партії регіонів, а тепер сам там опинився. Не маю на нього злості. Думаю, його нагуцькали проти мене. Тараса у Львові сприймають як ворога. Він не може у своїй хаті на Спокійній появитися. На брамі намалювали слово "зрадник".

У 12 років Андрій змінив прізвище на материне — Брунець.

— Мама казала, що з таким прізвищем, як у батька, ідуть у тюрму або в колгосп. Я був проти, бо мене у школі "Чорним" називали. Та мама настояла. Коли з війська вийшов, батько запропонував прізвище поміняти назад. А неблагонадійним і з материним став. Першого разу до медінституту провалився, хоча й репетиторів мав, і мама гроші готувала. Рік у колгоспі працював — зерно протруював. Потім до армії в Калінінградську область відправили.

На відпочинок із сім"єю поїдете?

— Люблю їздити дикуном у гори, а дружині потрібні цивілізовані умови — душ, білий нужнік, — сміється. — До народження доньки в Туреччині відпочивали, Єгипті, на Чорному морі. А тепер із друзями у гори їжджу, сина з собою беру.

Весілля з Оленою гуляв на Дніпрі — на пароплаві "Богдан Хмельницький". Запросили 150 гостей зі Львова, Києва та Одеси. Тарас Чорновіл не приїхав.

1962, 21 червня — Андрій Чорновіл народився у Львові
1986 — закінчив Львівський медінститут за спеціальністю "педіатрія"
1988 — одружився з учителькою молодших класів Наталією Мелих
1992 — народився син В"ячеслав, за рік Чорноволи розлучилися
2004 — одружився із лікарем-гінекологом Оленою Кузьменко
2006-го — доцент кафедри інфекційних хвороб Львівського медуніверситету
2007 — народилася донька Анастасія

Зараз ви читаєте новину «Андрій Чорновіл двічі змінював прізвище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути