четвер, 12 березня 2020 07:50

Анастасія Валіхновська народила четверню

— Ледве пережив страх за жінку й дітей. Просив Бога, щоб усі п'ятеро залишилися живі й здорові, — каже 24-річний Владислав ВАЛІХНОВСЬКИЙ із Кропивницького. 3 березня його дружина 20-річна Анастасія народила четверню. Усі — дівчатка-близнюки.

Пологи були планові. Анастасії Валіхновській робили кесарів розтин.

— Настя майже всю вагітність провела в лікарні, бо як не крути, а випадок складний, — розповідає ­Владислав. Він працює рятувальником у пожежно-рятувальному загоні четвертої частини ДСНС у Кіровоградській області. — На 32-му тижні вагітності вирішили кесарити. Запланували операцію на ранок. Я напився заспокійливих. Тільки ліг поспати, як теща дзвонить. Каже, у Насті відійшли води і схватки почалися. Одразу поїхав у лікарню. Стояв у коридорі метрів за 20 від дружини. Діток побачив мельком — коли їх перевозили до палати інтенсивної терапії. Вони народилися недоношені. Перебувають під наглядом лікарів.

Подружжя ­Валіхновських ді­зналося про четверню на 19‑му тижні вагітності.

— На перше УЗД пішли разом, і теща з нами. Лікар помастив живіт гелем, приклав апарат і застиг. Спитали: "Що, двоє?" А він: "Та ні, трійня". Злякалися, дружина — в сльози. Теща ледь від шоку відійшла. Мусив узяти себе в руки. Став їх обох заспокоювати. Казав: "Молоді, здорові, справимося".

На друге обстеження Настю направили в Кривий Ріг. Саме там виявили четверню. Сказали, всі — дівчатка-близнючки. Жінка знову заплакала. Засмутилася, що не буде хлопчика, бо мріяла про продовжувача роду. Знову став заспокоювати. Говорив, що дівчатка — це теж добре.

У пологовий будинок купували необхідні речі й одяг.

— Потихеньку відкладали гроші із зарплати. Зараз неабияк помагають. Дуже багато витрачаємо на памперси. Бебі-бокси дають при виписці, а нас поки що додому не відпускають. Дружина й діти у стабільно тяжкому стані. Настя — молодчина, швидко відновлюється. Доньок ще не годує, бо в неї немає молока. Кажуть, після кесаревого розтину може і не появитися. Але надіємося, що все ж прибуде.

Імена для немовлят обирали за два місяці до пологів.

— Родичі підказували, як назвати. Але ми вирішили самі. Підбирали імена так, щоб підходили до прізвища й по батькові. Першою народилась Вікторія, потім — Єлизавета, далі — Милослава й Діана.

Подружжя живе в орендованій двокімнатній квартирі. Депутати міськради звернулися до мера з проханням виділити багатодітній сім'ї житло.

— Я був би дуже радий, якби це зробили, — каже Владислав. — Важко прийдеться в орендованій квартирі та ще й з чотирма дітьми. Та якщо й не виділять житло, прорвемося. До батьків переїжджати не будемо. Мати Насті щодня до нас буде приходити, бо живе недалеко. А моя прийматиме пост на вихідні.

Придивляємося до ліжечок. Для четверні їх не виготовляють. Є лише для двійні. Їх разом із коляскою купуватимемо ближче до виписки. Зараз головне — щоб діти набрали вагу. Родичі, друзі й колеги питають, що подарувати. Багато знайомих, в яких діти вже виросли, пропонують одяг. Не відмовляємося. Зараз для нас кожна копійка дорога.

Лікарі кажуть, причиною народження четверні могла стати генетика.

— Я — єдиний син у батьків, близнят у моєму роду не було, — говорить Влади­слав Валіхновський. — А у Насті дядьки й тітки народжувалися в двійні. Ми пішли ще далі, хоч не планували мати стільки дітей. Хотіли одну, максимум — двоє.

Чоловік пішов із родини через пів року після народження п'ятірні

Одеситка 42-річна Оксана Кобелецька виховує шістьох дітей: 7-річну Алісу, 3-річних Дениса, Владислава, Давида, Дарію та Олександру. П'ятірню народила 24 червня 2016 року.

— Коли дізналася, що в мене під серцем п'ятеро, не могла в це повірити. На початку вагітності мене запитали: "Що, якщо в тебе буде двійня?" Я відповіла: "Це — не про мене, нема в нас у роду передумов до цього", — розповідає Оксана Кобелецька. — З дітьми дуже допомагає мама. Пере, готує, прибирає. Коли вони окремо одне від одного, то спокійні. А разом не дають передихнути й хвилини — то тягнуть кудись пилосос, то лізуть через паркан.

Оксана виховує дітей сама. Її чоловік Сергій Семенов пішов із родини, коли молодшим дітям виповнилося по пів року.

— Матеріально він нас не підтримує. Має платити аліменти, але каже, що через травму заробляти не може. Міська рада подарувала нам 5-кімнатну квартиру. Дві небайдужі одеситки найняли няню. Отримуємо соціальну допомогу. Ліки дають безкоштовно. Мерія виділила гроші на холодильник. Президент Петро Порошенко подарував машину. Із дитячими меблями й одягом допомагають добрі люди з ­усієї країни.

Зараз ви читаєте новину «Анастасія Валіхновська народила четверню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути