понеділок, 08 грудня 2008 16:40

Амосов зробив шість тисяч операцій на серці

  Микола Амосов ніколи не відмовлявся оперувати тяжких хворих
Микола Амосов ніколи не відмовлявся оперувати тяжких хворих

— Я дав собі установку дожити до ста років, — казав видатний український кардіохірург Микола Амосов. 6 грудня йому виповнилося б 95 років. Лікар помер 12 грудня 2002-го від другого інфаркту.

Микола Амосов народився неподалік міста Череповець у Росії в селянській родині. Мати була повитухою. Батько, військовий, покинув сім"ю, коли синові був рік.

— Жили ми бідно, але мати ніколи не приймала дарунків від пацієнток, — пригадував Микола Михайлович. — Бабуся навчила мене молитися, домашнє господарство — працювати, а самотність — читати книги.

Із 1932-го Амосов працював на електростанції в Архангельську. Там познайомився з першою дружиною Галиною Соболєвою. Однак разом вони прожили недовго.

— Любов минула, сімейне життя набридло, дітей не було, — пояснював.

Амосов зробив понад 6 тис. операцій на серці. 1955-го першим в Україні почав хірургічне лікування вад серця. Одним із перших у Радянському Союзі став практикувати метод штучного кровообігу. 1963-го здійснив протезування мітрального клапана, впровадив у практику антитромботичні протези серцевих клапанів.

Із 1944-го Амосов жив у шлюбі з медсестрою Лідією Денисенко. 1956-го в них народилася донька Катерина. Нині жінка завідує кафедрою госпітальної терапії N1 медуніверситету ім. Богомольця.

— Батько був особливою людиною, лікарем від Бога, — розповідає Катерина Амосова  "ГПУ". — Ніколи не відмовлявся від важких хворих. Жив за принципом "Ніколи нічого не проси". Тільки на початку 1990-х звернувся до київської влади з проханням виділити квартиру. Я тоді саме вийшла заміж. Однак квартиру дали тільки, коли прийшов наступний мер.

Микола Амосов стежив за своєю фізичною формою. Щодня по 45 хв. бігав, робив вправи для суглобів. Останні 15 років займався по дві години на день. Правильно харчувався — не вживав жирного, солоного, калорійного.

Зараз ви читаєте новину «Амосов зробив шість тисяч операцій на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути