четвер, 11 серпня 2011 09:50

Американець робить скульптури з мертвих комах і годинників
6

Жука-наривника американський художник Майкл Ліббі купив у Зімбабве за п'ять доларів. Його спину оздобив механізмами старого годинника. Вартість комахи тепер становить 1,5 тисячі доларів
Фото: фото З САЙТА www.newsinphoto.ru
Скульптуру з отруйного павука каракурта майстер виготовляв дві доби
Жука-носорога художнику привезли з острова Шри-Ланка
Тулуб бабки інкрустувати не вдалося. Від комахи залишилися тільки крила
Фігурку скорпіона обклеїв деталями з годинника на замовлення нью-йоркського брокера

Американський художник 34-річний Майкл Ліббі робить скульптури з мертвих комах і деталей антикварних годинників. Почав займатися цим з 2003-го.

— Гуляв із подругою парком, — згадує Майкл. — Сіли на лавку перепочити. За мить дівчина почала кричати, бо мені на голову з дерева впав мертвий хрущ. Сховав його в кишеню, щоб удома показати меншому братові. Ввечері сів ремонтувати старий наручний годинник. Розклав на столі деталі й подумав, що було б непогано об'єднати годинник із жуком. Розрізав жука скальпелем, на ніч замочив у гліцерині. Весь наступний день клеїв до нього деталі годинника суперклеєм. Готову скульптуру показав матері.

— Вона подумала, що то живий жук із гвинтами на спині. Схопилася за голову: "Якщо комахи народжуються з такими мутаціями, то що з людьми буде?". Братові жук сподобався. Коли я заснув, він витяг його з моєї шухляди і відніс до школи. Показав комаху на уроці біології. Усі діти з роззявленими ротами слухали розповідь учительки про хрущів і розглядали комаху під мікроскопом. Її уроки ніколи були такими вдалими.

Майкл робить скульптури з метеликів, бабок, коників і крабів.

— Комах мені привозять з Африки, Китаю, Нової Гвінеї та Бразилії. За кожну плачу по 5–10 доларів залежно від розміру. Найцікавіші екземпляри трапляються на Африканському континенті. Звідти привезли 6-сантиметрового жука-палочника. Він важив 60 грамів. Наклеїв йому на голову і спину блискучі мідні деталі від старого годинника. Жук зразу став схожим на термінатора. А якось привезли бабку з гігантськими крилами. Хотів старими деталями обклеїти весь її тулуб. Та не вдалося — під час роботи від неї залишилися самі крила. Приладнав їх до деталі від старої швейної машинки. Головою бабки стала швейна голка, а хвостом — стара пружина.

Ліббі відкрив власну студію в місті Портленд.

— Від клієнтів не маю відбою. Комах замовляють на подарунки. Якось прийшла одна жінка й каже: "Мій син має "двійку" з біології, бо боїться комах. Зробіть йому якусь смішну фігурку, щоб страх зник". Морочився з цим замовленням понад тиждень. Врешті зробив трансформера з тарантула. Відірвав йому голову, на її місце поставив шестерню від старої швейної машинки. З годинникових стрілок зробив ріжки. Весь тулуб покрив блискучими металевими деталями. Від павука залишилися тільки волохаті лапи.

Над однією скульптурою Майкл Ліббі працює 40 год. Ціни на фігурки від $375.

— Таку суму прошу за бджілку, оздоблену однією-двома деталями зі старого годинника. Ціна залежить від розміру комахи й кількості деталей. 5-сантиметровий коник обійдеться у 2 тисячі доларів, а от скорпіон коштуватиме дорожче 3 тисяч.

Фігурки продає в чорних коробках зі скляним верхом, щоб товар було видно. До кожної додає інформацію про комаху й використані деталі.

— Якось до мене прийшов літній чоловік. Хотів щось онукові купити. Кілька годин мене мучив, а потім сказав: "Сину, мені грошей шкода. Піду в парку зловлю якусь комашку. Може, і в мене так вийде". Через кілька днів він повернувся. Купив богомола за півтори тисячі. Каже: "Нічого в мене не вийшло. Видно, талантом не вдався". Скульптури в мене не залежуються. Та роботи вистачить ще надовго — на Землі живе 109 мільярдів комах.

Зараз ви читаєте новину «Американець робить скульптури з мертвих комах і годинників ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути