Ексклюзиви
понеділок, 20 липня 2009 18:44

Олександр Ширвіндт писав діалоги для Штепселя і Тарапуньки
6

Із актором Андрієм Мироновим (лежить) Олександр Ширвіндт грали у московському театрі сатири. Фото 1980 року
Фото: фото: AFP
Курити люльку Олександр Ширвіндт почав понад 40 років тому
Батьки Олександра Ширвіндта були скрипалями. Син учився у музичній школі до п'ятого класу
Родина Ширвіндтів знялася в античному стилі. Сидять: Олександр Ширвіндт і його дружина Наталія Бєлоусова. За матір’ю стоїть єдиний син Михайло із дружиною Тетяною Морозовою, біля діда — онуки Олександра й Андрій (лежить)
У кіно Олександрові Ширвіндту випало грати ролі другого плану. У комедії ”Іронія долі...” він Павлик (ліворуч) — приятель Жені Лукашина (актор Андрій Мягков)

— Юбилей — это репетиция панахиды. Ритуальные речи, помпезные тосты... Смотреть на это без слез нельзя. Меня спасает, что могу свалить все на лето. Железное алиби! Слинять из города и вовремя вырубить мобильник — авось не найдут, — сміється російський актор Олександр Ширвіндт. 19 липня він відзначив 75-річчя. Святкування не було. Із родиною поїхав на дачу у Тверській області рибалити на озері. З нагоди ювілею артиста нагородили орденом "За заслуги" другого ступеня.

Олександр Ширвіндт народився в Москві, в родині скрипалів. Але провчився в музичній школі тільки до п"ятого класу. У батьків часто гостювали відомі артисти: Леонід Утьосов, Ростислав Плятт, Василь Качалов. Під їхнім впливом Ширвіндт вирішив стати актором.

— Досі пам"ятаю свою першу репліку на сцені. У виставі "Хліб і троянди" грав роль сибірського хлопчика. Сидів під пічкою у ватнику, чекав на ходока. Я казав: "По что зазря по степу мыкаемся?" — згадує Олександр Анатолійович.

1956-го закінчив Щукінське театральне училище. Грав у театрі Ленінського комсомолу, з 1970-го — в московському театрі сатири. Писав тексти для Володимира Винокура та Іллі Олейникова, діалоги для українського дуету Штепсель і Тарапунька. Паралельно знімався в кіно, грав ролі другого плану. Популярним став після фільмів "Іронія долі, або З легкою парою!", "Троє в човні, не рахуючи собаки", "Бабій".

— Мы с ним 150 ролей в Сатире сыграли, — каже актриса 73-річна Людмила Гурченко. — И я всегда думала: это невозможно, чтобы Бог такое сотворил. Такой красавец, а ни разу не воспользовался своей красотой.

Понад 50 років Ширвіндт одружений із архітекторкою Наталею Бєлоусовою. Вони познайомилися в селі, де 15-річний Олександр гостював у бабусі. Згодом спілкувалися в Москві. Побралися через сім років знайомства.

— Наталя сиділа вдома, готувалася до іспитів. І тут я прийшов, із букетом білого бузку. Зняв пальто і кажу: "Ходімо в загс". Відтоді ми завжди разом. Я виявився однолюбом, а Наталя терпить усі мої недоліки.

Ширвіндт понад 40 років курить люльку. На робочому столі в його кабінеті в Театрі сатири, який очолює з 2000-го, їх кілька.

— Це лише мала частина мого "звалища". Сім"я і колеги намагаються вимести їх на смітник, а я все обіцяю кинути курити. Разів 40 збирався це зробити. Одного разу кинув надовго — хвилин на 40.

Син Ширвіндта, 50-річний Михайло, теж став актором. Має двох дітей — 27-річного Андрія, юриста, і 23-річну Олександру, котра працює мистецтвознавцем.

Наступного року Олександр Ширвіндт відзначатиме два ювілеї: 40 років у Театрі сатири та 10 — у кріслі його художнього керівника.

— Доведеться знову ховатися в кущі. Якщо не під землю. А що? Всі туди ляжемо. Я вже думаю, що Всевишній має намір зібрати трупу з найкращих артистів для небесного театру тіней. Звісно, я там теж роль отримаю — другого плану.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Ширвіндт писав діалоги для Штепселя і Тарапуньки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути