Ексклюзиви
четвер, 04 січня 2018 05:36

Олександр Мрикот забрав із вулиці безпритульного

Автор: Сергій Радченко
  Олександр Мрикот стоїть за баром у своєму кафе в Звенигородці на Черкащині. Тут безкоштовно годує атовців, пенсіонерів і малозабезпечених
Олександр Мрикот стоїть за баром у своєму кафе в Звенигородці на Черкащині. Тут безкоштовно годує атовців, пенсіонерів і малозабезпечених

— Часто приходить одна безпритульна. Завжди виносимо їй чогось гарячого. Заходять малозабезпечені пенсіонери. Мені не шкода їм тарілки супу чи борщу. Не раз додому декому возив харчі, — розповідає 59-річний Олександр Мрикот зі Звенигородки на Черкащині. У власному кафе безкоштовно годує бідних. Раніше їх харчувала місцева громадська організація. Проект закрили, коли міськрада відмовилася фінансувати його.

З Олександром Сергійовичем говоримо у нього в закладі. Він розділений на два зали. В обох стоять масивні дерев'яні столи. Стільці обтягнені шкірою. Меблі господар зробив сам.

До кафе заходить літній чоловік. Вітається з господарем і сідає поруч. Каже, давно товаришують. Йому приносять глибоку тарілку з борщем.

— Маю знайомого художника з села поблизу Звенигородки, — продовжує. — Телефоную: "Ти там маєш що їсти?" Соромиться, але зізнається. Завезу трохи їжі.

А це ось приходили два школярі. Питають, скільки коштує чай. Хотіли погрітися. Кажу ціну. Бачу, в них не вистачає. То так напоїв.

Дружина часто свариться на мене. Мовляв, скоро решти не буде чим давати, — повертає голову до сусіднього столу. За ним сидить дружина Людмила. Біля неї в каміні горять дрова.

— Нещодавно прихистив безпритульного хлопця, — говорить Олександр Сергійович. — Вимив його, поголив, нагодував. Накупив одягу в секонд-хенді. Живе у моєму старому будинку. Допомагає іноді по господарству, на території кафе. Гроші даю, коли просить. А він часто тікає. Гроші на гральних автоматах просаджує. Оце знову десь пішов. Шукатиму. Не можу покинути, бо це жива душа. Хочеться допомогти. Та йому це все не треба. Голодна й холодна вулиця — ближче.

Олександр Мрикот виріс без батька у сім'ї з сімома дітьми. Сам має сина — тренера з кікбоксингу. Раніше шив вироби зі шкіри. Зараз робить дерев'яні столи. 2014-го першим на Звенигородщині започаткував волонтерський рух допомоги українським військовим на Донбасі.

— Як тільки-тільки почало все колотитися, вирішив допомагати військовим, — каже Олександр Мрикот. — Зібрав підприємців. Складалися коштами на АТО. А скількох атовців безкоштовно в кафе годував, навіть не згадаю.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Мрикот забрав із вулиці безпритульного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути