вівторок, 21 серпня 2018 05:35

"Якщо під рукою немає калькулятора, звертаємося до дітей"

Автор: Ірина Бабенко
  Брати-близнюки Роман (ліворуч) і Юрій Тарасови дворічну програму з ментальної арифметики у кременчуцькій школі ”Соробан” пройшли за рік. За кожну успішно складену тему учням там вручають браслет. Хлопці мають усю колекцію
Брати-близнюки Роман (ліворуч) і Юрій Тарасови дворічну програму з ментальної арифметики у кременчуцькій школі ”Соробан” пройшли за рік. За кожну успішно складену тему учням там вручають браслет. Хлопці мають усю колекцію

— Приклад із п'яти дво­значних цифр з'являється на моніторі на 1,5 секунди. Я лише встигаю побачити два числа, а хлопці одразу видають результат. Спершу навіть не вірив, що можна так швидко рахувати, — каже 40-річний Сергій ТАРАСОВ із села Пустовійтове Глобинського району на Полтавщині. Його сини близнята 9-річні Юрій і Роман усно множать тризначні числа. Цього року хлопці стали переможцями все­української премії "Диво-­дитина".

— У 3 роки Юра і Роман годинами сиділи за пазлами. Складали ті, які призначалися для 8-річних дітей, — розповідає Сергій. — Ще перед першим класом вивчили табличку множення, в умі додавали й віднімали. У школі завдання на уроках математики були їм нецікаві. Вчителька давала з підвищеним рівнем складності. Після закінчення навчального року порадила синам зайнятися ментальною арифметикою.

Торік Тарасов віддав дітей до школи усного рахунку "Соробан" у Кременчуці. На заняття возив щотижня — за 50 кілометрів від села.

— У школі "Соробан" для навчання використовують японську рахівницю абакус і комп'ютерні програми-тренажери. Вдома хлопці щодня займаються по 20 хвилин.

Можуть додавати і віднімати чотиризначні числа, а тризначні — множити на будь-яке число від 1 до 12. Роблять це за 3 секунди. Коли під рукою немає калькулятора, звертаємося до дітей. Люди в районі знають про здібності наших синів. Аби перевірити, чи це правда, задають їм якийсь приклад. А самі відкривають калькулятор у телефоні, щоб підрахувати кінцевий результат.

Дворічну програму з ментальної арифметики брати Тарасови закінчили за рік.

— Ромі це далося легше, а Юрі доводилося більше працювати. Та він посидючий, тому зараз хлопці — на одному рівні. Ми з дружиною економісти за освітою, але такого таланту не маємо. Старша донька добре знає математику, та в школі ментальної арифметики не змогла пройти навіть першу тему. Я теж її не здолав.

У вільний час Роман і Юрій Тарасови люблять кататися на велосипеді та грати в комп'ютерні ігри.

— Хлопці мріють про нові телефони, кожен хоче мати власний ноутбук. Могли б купити, та стараємося не присаджу­вати їх на гаджети. От хороші велосипеди й гіроскутер — без проблем. У вільний час усією родиною їздимо на велопрогулянки по 10–12 кілометрів. Вихідними хлопці ходять до однокласників чи самі вдома приймають гостей. Рома і Юра часто бувають сором'язливі. Та в усьому іншому від своїх однолітків не відрізняються. Хіба на контрольних роботах усі задачі розв'язують за 5 хвилин. Отримують правильну відповідь, але послідовність дій не розписують — раху­ють по-своєму, навпростець. Доводиться додатково з ними займатися, щоб робили все відповідно до шкільних вимог.

5 років навчався у школі 12-річний Антоніо Сантамарія з Мексики. Цьогоріч закінчив її екстерном. Вступив на факультет фізики біомедицини Національного автономного університету Мексики. Став наймолодшим студентом закладу.

Антоніо навчився читати і писати у 2 роки. До школи пішов одразу в третій клас. 9-річним зацікавився аналітичною хімією та молекулярною біологією. Відвідував курси з цих наук при університеті. Хоче знайти ліки від раку.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо під рукою немає калькулятора, звертаємося до дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути