середа, 09 липня 2008 17:52

Ахеджакова та Мягков відзначили 70-річчя
7

Російські актриси (зліва направо) Інна Чурікова, Лія Ахеджакова й Алла Будницька на фестивалі ”Черешневий ліс” у Москві 5 жовтня 2005 року
Фото: фото: ІТАР-ТАРС
Андрій Мягков 43 роки одружений із актрисою Анастасією Вознесенською
Кадр зі стрічки ”Службовий роман” (1977): секретарка Вєрочка (Ахеджакова) запрошує у кабінет начальниці Новосельцева (Мягков)
Лія Ахеджакова у 63 роки вийшла заміж за фотографа Володимира Персіянова
Перший чоловік Ахеджакової актор Валерій Носик (на фото ліворуч) помер у 1995 році. Другим чоловіком Ахеджакової був художник Борис Кочейшвілі

Російським акторам Андрію Мягкову та Лії Ахеджаковій виповнилося 70 років. Андрій Васильович приймав привітання 8 липня, Лія Меджидівна — днем пізніше. Обоє не люблять пишних святкувань. Мягков на день народження поїхав із дружиною, 66-річною актрисою Анастасією Вознесенською, на дачу в Підмосков"я.

Він народився в Ленінграді, в родині професора місцевого політеху. Вступив на хіміка, але кинув і перейшов до школи-студії МХАТ. Знявся у майже 50 фільмах. Зображував нерішучих інтелігентів. Славу йому принесла стрічка "Іронія долі, або З легким паром!", де він зіграв Женю Лукашина. Тоді вперше за історію радянського кінематографа за добу до показу продали квитків майже на $1 млн. Із польською акторкою Барбарою Брильською, яка зіграла Надю, у Мягкова після зйомок був роман. Він тривав місяць. Андрій задаровував Барбару квітами, пив шампанське з її черевичків у готельному номері. Але був одружений і не пішов із родини. Барбара повернулася до Польщі. 1976-го, коли "Іронія долі" вийшла у прокат, Мягкова, за опитуванням журналу "Радянський екран", визнали найкращим актором року. Йому присудили Держпремію СРСР.

— Цей фільм поставив хрест на моїй кар"єрі, — казав актор. — Усі вважають мене алкоголіком, хоч насправді спиртного я не люблю, а лазню просто не-на-вид-жу! Я цей фільм уже не дивився років 20. Це насилля над глядачем, коли його показують у Новорічну ніч.

У 1990-х Ельдар Рязанов планував зняти "Іронію долі-2". Запросив Мягкова, але той відмовився. Журналістам говорив, що Рязанов "дурнішає від фільму до фільму". Режисер припинив запрошувати його у свої стрічки. Остання роль Мягкова — Женя Лукашин в "Іронії долі-2", яку зняв Тимур Бекмамбетов 2007 року. Рязанов назвав стрічку жахливою пародією на першу частину.

У вільний час Андрій Мягков малює портрети. Його роботи є в колишнього президента СРСР Михайла Горбачова та режисерки Галини Волчек.

Лія Ахеджакова теж святкувала день народження в Підмосков"ї. Із подругою Аллою Будницькою, 71 рік, вони звели будинок на дві сім"ї. У 63 роки акторка вийшла заміж за фотографа Володимира Персіянова, який знімав її для журналу "Собеседник". Зі своїм першим чоловіком, нині покійним актором Валерієм Носиком, вона познайомилася в московському Театрі юного глядача. Носик випивав, крутив роман з іншою тюгівською актрисою. Лія пішла, залишивши йому квартиру, куплену на гроші свого батька. Другим її обранцем був художник Борис Кочейшвілі. Ахеджакова допомагала йому робити кар"єру, домоглася, щоби його картини виставили в художніх салонах Голландії та Франції. Коли застала чоловіка з натурницею, подала на розлучення.

Лія Меджидівна народилася у Дніпропетровську, в родині акторів. Славу в кіно їй принесла роль Тані у фільмі Рязанова "Іронія долі". За роль секретарки Вєрочки у "Службовому романі" отримала Держпремію СРСР. 16 років працювала в московському ТЮГу, 23 — у "Современнике". Знялася у 48 стрічках.

— Усе життя тікаю від образу придуркуватої, смішної і доброї мавпочки, — зізнається актриса. — Але мені тільки такі ролі й дають.

1985-го Ахеджакова працювала в московському театрі Романа Віктюка. Зіграла у виставі "Квартира Коломбіни". Якось на репетиції режисер просив її пройти по тонкій драбині на другий поверх декорацій. Акторці це не вдалося.

— Віктюк обізвав мене старою сукою, — згадує. — Кричав: "Приберіть цю пенсіонерку зі сцени".

Із Віктюком Ахеджакова не вітається. Посварилася і з Ельдаром Рязановим. 2006-го той запросив її на роль гадалки у своєму фільмі "Андерсен".

— А потім вирізав її, — ображається. — Сказав, що не помістилася в хронометраж картини.

Коли їй говорять, що в неї поганий характер, відповідає:

— Це не характер, а імунітет.


Зараз ви читаєте новину «Ахеджакова та Мягков відзначили 70-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути