вівторок, 29 листопада 2011 10:22

3-річний Валентин Моцний грає на весіллях

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Валентин Моцний б’є у барабан під час концерту у Хмельницькому. Поруч його дід  Володимир Душко грає на баяні. Свій дует вони назвали ”А ми удвох”
Валентин Моцний б’є у барабан під час концерту у Хмельницькому. Поруч його дід Володимир Душко грає на баяні. Свій дует вони назвали ”А ми удвох”

— Валік почав грати раніше, ніж говорити, — каже Людмила Моцна, 37 років, із села Велика Яромирка Городоцького району на Хмельниччині. — Коли йому було кілька місяців, то його нічим не можна було заспокоїти. Дід брав баяна і починав грати. Дитина переставала плакати.

Її син 3-річний Валентин грає на барабані. У правій руці тримає паличку, у лівій музичну тарілку. Вистукує в такт музиці. З-за барабану виглядає лише голова хлопчика.

— Що б він не робив, завжди грає, — розповідає Людмила. — Дивиться мультики, бере карандаш, м'яч і давай вистукувати якісь мелодії. Навіть спати лягає, то по колінці кулачком щось вистукує, аж доки не засне.

Уперше невеликий барабан 3-річний Валентин взяв до рук у травні.

— Я грав на баяні, а він щось там вистукував, — згадує 60-річний Володимир Душко, дід Валентина. — Я тому не придав значення. А 3 липня пішов на город. Чую, на подвір'ї так хтось на барабані грає. Не втерпів, прибіг на подвір'я, а Валік цеглиною по залізних воротях мелодії відбиває. Я під тим враженням зразу йому тицьнув барабана.

Володимир Панасович викладає в музичній школі села Лісоводи. Старий барабан узяв у знайомого.

— Дід його відремонтував, а я розклеїла кольоровим папером, — згадує мати. — 29 липня у Валіка був перший концерт. До моєї хрещеної пішли на день народження. Дід на баяні, Валік на барабані. Заробив 200 гривень.

Людмила працює бухгалтером у сільраді. Її чоловік Віталій їздить на заробітки до Москви.

— У Хмельницькому була сільськохазяйствєнна виставка, — каже Володимир Панасович. — Я граю на баяні, а Валік трохи пограв, і більше не хоче. Я ніяк не пойму, шо ж таке. А барабан хитається. Валік просто боявся, щоб він не впав і його не придушив. Барабан має кілограмів з 10. Валік його сам не підніме. То я до барабана приробив ножки. Тоді на виставці заробили 700 гривень. А ну, Валюшка, вдармо "Комаринську".

Валентин легко відбиває в такт швидкій музиці. Позіхає, час від часу озирається навколо, роздивляючись іграшки, розкидані по кімнаті. Але з ритму не збивається.

— Ми йому купили дитячу гітару, — розповідає бабуся Галина Іванівна, 60 років. — То він такі ритми на ній вибиває, як справжній гітарист. Грати на сопілці не зможе, бо замалі пальці. На трубі — не подує.

— Люблю глати пло маму. І польку тозе люблю глати. І циганоцку, — каже хлопчик.

— Моцарт уперше заграв 4-річним, а наш Валік у три, — говорить начальник відділу культури і туризму Городоцької райдержадміністрації Олег Федоров, 37 років. — У дитини чудовий слух. Дорослі тратять на це десятки років, а в дитини виходить само собою. Я передивився всі випуски: "Україна має талан". У 3 роки діти співають, танцюють, але на інструментах не грав жоден учасник. Це унікальна дитина.

Володимира Панасовича з онуком запрошують на весілля. Свій дует дідусь та онук назвали: "А ми удвох". Заробляють від 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «3-річний Валентин Моцний грає на весіллях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути