пʼятниця, 10 лютого 2012 07:45

30 собак поміняла Єлизавета ІІ за 60 років правління

Автор: фото з сайта www.londonist.com
  Принцеса Елізабет під час сімейної фотосесії в березні 1945-го. Через сім років вона сіла на королівський трон після смерті батька короля Ґеорґа VI. Спадкоємцем престолу є її син, принц Чарльз Вельський
Принцеса Елізабет під час сімейної фотосесії в березні 1945-го. Через сім років вона сіла на королівський трон після смерті батька короля Ґеорґа VI. Спадкоємцем престолу є її син, принц Чарльз Вельський

— Нашій королеві приписували десятки розлучень і підозрювали у причетності до вбивства принцеси Діани. Але нікому не вдалося очорнити чесне ім'я Єлизавети ІІ. Для мільйонів британців вона стала другою мамою, бо ходить між людей, а не дивиться з вікна карети, — каже британка 72-річна Валері Лоу з графства Херефордшир.

Їй було 12 років, коли королевою Великої Британії стала Єлизавета.

— У мене якраз починався урок малювання у школі, — згадує Валері. — Через вікно класної кімнати ми побачили, як британський прапор приспустили до половини флагштока. Всім стало цікаво, хто помер у королівській сім'ї. Принцеса Єлизавета тоді подорожувала Африкою. Учні та вчителі розпустили чутки, що її з'їли леви. Директор зібрав нас в актовій залі та сповістив про смерть короля Георга VI. Ніхто й уявити не міг, що молода Єлизавета стане нашою королевою.

6 лютого 85-річна Єлизавета ІІ відсвяткувала діамантовий ювілей — 60 років на троні.

— Подарунків не приймала і до гостей не вийшла, — говорить королівський історик і біограф Селлі Бедель Сміт. — Тільки попросила британців посадити шість мільйонів дерев, щоб наш ліс був не гірший від сибірської тайги. Урочистості королівська сім'я відклала до червня. Тоді британці отримають чотириденні вихідні з нагоди свята.

Єлизавета стала королевою 6 лютого 1952 року, але довідалася про це тільки через кілька днів, коли повернулась до Лондона. Цей день вона не любить, бо втратила батька, якого дуже любила. Коронація відбулася у Вестмінстерському абатстві. Це була одна з перших у світі подій, звідки вели пряму телетрансляцію.

На той час вона була заміжня за лейтенантом Філіппом Маунтбаттеном, сином грецького принца Андрія. Його не раз підозрювали у зраді, але королівське подружжя ніколи не виносило сімейних скандалів на публіку. Єлизавета народила йому трьох синів і доньку. Має сімох онуків і правнука.

— Мама дуже сильна жінка. Вона ніколи не показує своїх емоцій на людях, — каже її донька принцеса Анна Луїза, 61 рік. — Якщо на когось образиться, не викаже цього. Зачиниться у своїй кімнаті або піде до теплиці полоти грядки. Може рвати бур'яни півдня. Любить вигулювати у саду Букінгемського палацу своїх шістьох собак — трьох коргі та трьох доргенів — помісь коргі з таксою. За роки царювання поміняла 30 псів. Першу коргі на кличку Сьюзен їй подарував батько на 18-річчя. Решта цуценят були нащадками Сьюзен.

Єлизавета також дресирує лабрадорів і кокер-спанієлів у своїй заміській резиденції Сандрінгем.

Розводить голубів і тримає 88 лебедів, що живуть на Темзі. Любить їздити верхи і відвідувати перегони, тримає коней та поні. Першого поні Пеггі їй, тоді 4-річній, презентував дід король Георг V.

Двічі на рік королева поновлює гардероб. Її обшивають придворні дизайнери. Любить вбрання жовтого і блакитного кольорів. Віддає перевагу льону й шовку. Сукні на дні народження їй шиють із ниток китайського шовкопряда, якого розводять на фермі в Лаллінґстоунському замку. Улюблені одягає двічі-тричі на рік. Вбрання зберігається у чотирьох гардеробних кімнатах. Має колекцію з 200 капелюшків. Без головного убору на вулиці не з'являється. Букмекерські контори навіть приймають ставки на те, який колір і фасон капелюшка обере королева під час наступного виходу на люди.

2008-го Єлизавета ІІ повідомила, що за п'ять років має намір залишити трон і передати корону синові, принцові Чарльзу Вельському.

— Чарльз установив рекорд очікування британської корони — він є спадкоємцем престолу 60 років, — розказує англієць 44-річний Вільям Кодер, який досліджує життя королівського дому. — Більшість британців хотіли б, аби королем після Єлизавети II став її старший онук Вільям. Таке опитування провели напередодні його весілля торік. Королева не дуже впливає на британську політику, тому "відривається" на своїй сім'ї. Без її волі ніхто не може одружитися чи народити дитину. Навіть онукам вона вказує, з якою дівчиною зустрічатися і о котрій годині повертатися додому.

Статок монархині торік журнал "Форбс" оцінив у $500 млн. До сотні найбагатших людей світу вона не ввійшла, бо значну частину її багатства становила нерухомість королівського двору Великої Британії.

Похорон королеви репетирували тиждень

Торік британська корпорація Бі-Бі-Сі тиждень проводила тренінг для своїх працівників щодо правил поведінки в ефірі в разі смерті Єлизавети II.

— Ми записали відеоролик зі звісткою про смерть глави держави, — розповідають на каналі. — Звертали увагу на стиль одягу і вираз обличчя телеведучих. Маємо бути готові до цього. Смерть не минає нікого. Відразу після сумної звістки на екрані з'явиться портрет покійної королеви й залунає державний гімн. До похорону монарха, який планують через 12 днів після смерті, наш канал скасує розважальні програми та комедійні шоу. Ми проводимо такий тренінг, аби наші працівники розуміли, чого чекати. Сподіваємося, королева на це не образилася.

 

Зараз ви читаєте новину «30 собак поміняла Єлизавета ІІ за 60 років правління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути