пʼятниця, 14 жовтня 2011 10:39

10-річний киянин піднімає гирі зубами

Автор: фото: Олена Марченко
  Пантелей Бахматов підіймає зубами гирю вагою 32 кілограми, у руках гантелі. Таку вправу робить раз на тиждень
Пантелей Бахматов підіймає зубами гирю вагою 32 кілограми, у руках гантелі. Таку вправу робить раз на тиждень

Киянин 10-річний Пантелей Бахматов — найсильніший хлопчик України. У серпні він установив перший офіційний рекорд — протягнув машину з чотирма людьми вагою 1596 кг на 26 м. Школяр гне підкови, монети, гвіздки. Підіймає гирі мізинцями та зубами.

Пантелей із батьками живе у двокімнатній квартирі на Лісовому масиві. Зовні не відрізняється від однолітків. Важить 32 кг — стандартно для 10-річної дитини.

— Мама наша на роботі, — каже його батько 66-річний Віктор Якович. — Я вже на пенсії. Виховую молодьож. Ось тільки-но погодував його після школи. Їсть як усі: суп, картоплю, каші, м'ясо. Солодке любить.

Пантелей худий, високого зросту, носить окуляри. У його кімнаті стоїть новий комп'ютер. На підлозі лежать шість гир і гантелі. На стіні розвішані гнуті цвяхи, монети, дроти.

— Я до пенсії працював у цирку, у силовому жанрі, — каже Віктор Якович. — Були часи, коли штикову лопату гнув навпіл, 10-кілограмові гирі закидав собі на шию і жонглював ними. Навіть п'ять світових рекордів установив із силових вправ. 32-кілограмову гирю зубами підіймав.

Із дружиною Людмилою познайомився в цирку. Заради неї розлучився. Має дітей від першого шлюбу.

— Пантелей — найменшенький, тому найлюбиміший. Мама в нас, як балерина, худа і струнка. Син у неї пішов. Ізмалечку почав із ним займатися, хотів підкачати, бо син був худенький. Знайомі не одобрюють силові вправи Пантелея, а дружина мені довіряє. Навантаження вимірюю до сантиметра і грама. У побуті забороняю сину носити важке. Тягнути піввідра води — це вже перекіс позвоночника в один бік. Циркового артиста ми з дружиною з нього не плануємо зробити, але сила й витривалість сину не завадять.

Школяр тренується на балконі, облаштованому драбинами.

— Гирю зубами піднімаю раз на тиждень, — розказує Пантелей. — Якось у школі на конкурсі свої вміння показав. Але дівчата не оцінили. Но всі друзі знають, що можу їх захистити. Я ще на дзюдо ходжу.

Піднімає 10-кілограмову гирю мізинцем.

— Атлет у цирку має підіймати 32 кілограми мізинцем, — коментує Віктор Якович. — Для фізично розвинутої дитини норма — 8 кілограмів, а Пантелей бере одразу 10.

Хлопчик кладе на стегно металевий прут. Перегинає його.

— Сталь дає більше навантаження на зв'язки, а син робить упор на м'язи. Якщо все прорахувати — гнути залізо можна без проблем. Травм та розтягів у Пантелея не було. Завдяки тренуванням дитина хворіє менше, ніж однолітки.

Зараз ви читаєте новину «10-річний киянин піднімає гирі зубами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути