середа, 10 квітня 2013 16:38

Замість квартири на Троєщині радять купувати віллу на Кіпрі

Брокери радять перед продажем житла начистити ванну, замість квартири на Троєщині купувати віллу на Кіпрі. а від пенсіонерів, готових віддати за догляд своє помешкання, вимагати дарчу

Перші конкуренти рієлтора – сусіди. Сім'я ледь не ­купила трикімнатку на Оболоні. Але вийшли на сходовий майданчик, а із сусідньої квартири вискакує жінка й розказує про ­самогубця, який кинувся з балкона шість років тому. ­Покупців як корова язиком злизала. Після цього потенційних клієнтів я водила в робочий час, коли сусідки не було вдома. Квартиру продала за 120 тисяч доларів, хоч господарі були згодні на 100.

Прошу власників помити підлогу, начистити ванну й туа­лет. Косметичний ремонт краще не робити. Як показує досвід, це – гроші на вітер. Він не підвищує вартість житла, бо нові хазяї планують зробити ремонт під себе. Чистота впливає на покупця краще за ремонт. Звільніть квартиру від громіздких меблів, це візуально її збільшить. Не завалюйте мотлохом балкон: усі потенційні покупці хочуть помилуватися видом із нього.

Багато про помешкання говорить запах. Ніхто не купить квартиру, де смердить цвіллю чи ліками, відштовхують хлорка, порошок і залежані старі речі. Сприятливо діє аромат ванілі, кориці чи кави. Аерозолями не зловживайте. ­Недобре, коли скрізь пахне, як у туалеті.

Житло, де сталося вбивство чи самогубство, дешевше на кілька тисяч доларів. Хоча кармою заморочуються не всі.

Взяти кредит зараз – це втричі переплатити. Приміром, ­позичаєте в банку 40 тисяч доларів. Усі контори видають кредити у гривнях. Отримуєте 320 тисяч на 15 років під ­заставу квартири. Банк позичає гроші під 18 відсотків ­річних. ­Щороку по півтори тисячі платите йому за страхування житла від нещасних випадків, 4,8 тисячі – щомісячні відсотки, ще 1,8 тисячі – тіло кредиту. Під купівлю земельних ділянок банки кредитів не дають. Не хочуть із цим марудитися.

Торгуйтеся. Зазвичай уступають від 500 доларів до 5 тисяч. На елітному житлі можуть скинути 20 – 30 тисяч доларів.

Замість квартири на Троєщині можна купити віллу на Кіпрі. З початком кризи будинки на березі Середземного моря продають за 100 – 150 тисяч євро. Однокімнатки на ­Кіпрі коштують 50 – 60 тисяч. У "гарячий" сезон здаватимете віллу в оренду за 3 – 4 тисячі на місяць.

У Туреччині однокімнатку економ-класу продають за 25 – 30 тис. євро (69 – 70 тис. турецьких лір. – "Країна"). Правда, будинки старі, без консьєржки, сусіди переважно турки. ­Віллу на першій лінії від моря придбаєте за 100 тисяч. Росіяни та європейці активно скуповують нерухомість у Туреччині, тож за рік-два ваша вілла подорожчає вдвічі.

Ціни на житло у Празі такі самі, як у Києві. А от у курортному містечку Тепліце, за 90 кілометрів від столиці Чехії, двокімнатку на 45 "квадратів" у січні купили за 17 тисяч євро (430 тис. чеських крон. – "Країна"). З вітальні вікна виходять на гори і замок Дубравка.

Під час купівлі нерухомості в Європі уточняйте вартість комунальних послуг. У Франції кубометр води коштує 1,4 євро, в Німеччині – 2, найдешевше в Іспанії – 16 євроцентів.

У договорі про купівлю-продаж зазначайте справжню вартість житла. Трохи переплатите податку, зате спокійно спатимете. Упродовж трьох років попередній власник може повернути собі квартиру – і віддасть суму, зазначену в договорі. Суд буде на його боці. Молода сім'я купила помешкання на столичних Дорогожичах. У ремонт вклали 12 тисяч доларів, ще на 4 тисячі накупили меблів. За рік попередній господар почав вимагати житло назад – бо переїхав на Крюківщину в хату до матері, але з нею не зжився. У договорі була зазначена у п'ять разів менша сума. Він був готовий повернути її. Суд не виселив сім'ю на вулицю лише тому, що жінка завагітніла. Два роки пішло на те, щоб відвоювати квартиру в судах різних інстанцій.

Добре купувати житло до одруження. Тоді ніхто не ділитиме його, бо було набуте до шлюбу. Люди, приписані у квартирі, не мають права власності. Колишнього чоловіка чи дружину можна виписати через суд. Позаторік продавала квартиру розлученої киянки. Чоловік чотири роки відмовлявся виписуватися з її "двушки", вимагав віддати йому одну з кімнат. Житло жінка успадкувала від батьків ще як була студенткою. Виписала його через суд.

Якщо хтось із подружжя купував меблі, робив ремонт і сплачував квартплату, може претендувати на 1/4 квартири. Не ділиться отримане за договором дарування. Подружжя 13 років збирало на квартиру, а тоді оформили житло на жінку, бо чоловік був підприємцем і боявся записувати на себе. За три роки дружина вигнала його. Чоловік не міг довести, що майно купували разом, бо не мав ні документів, ні чеків. Якби не дарча, лишився б голий-босий.

Рієлторська контора перевіряє, чи нерухомість не в ­арешті. Зазвичай такі помешкання дешевші за ринкову вартість. Це має насторожити.

У новобудові перевіряйте, чи не в оренді земля під будинком. Знайомі вклали гроші в будівництво. Два роки хвалилися, що заплатили всього 600 доларів за "квадрат". А коли розпочали ремонт, дізналися, що землю забудовники взяли в оренду на п'ять років. Торік об'явився власник ділянки під їхнім 7-поверховим будинком. Кожна квартира мусила скинутися йому по 10 тисяч доларів.

Багато пенсіонерів шукають людей, які за квартиру догляда­тимуть їх до смерті. Якщо йдете на таку авантюру, не погод­жуйтеся на оформлення спадку. Його можна міняти хоч щодня. Не вірте, що квартиру перепишуть на вас за рік чи два. У більшості самотніх пенсіонерів перед смертю з'являються родичі. Оформляйте договір у нотаріальній конторі чи дарчу.

Зараз ви читаєте новину «Замість квартири на Троєщині радять купувати віллу на Кіпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути