середа, 13 березня 2019 11:46

Вінок, у якому виходили заміж три покоління жінок

Весільний вінок нареченої зберігається в Закарпатському музеї народної архітектури й побуту в Ужгороді. Експонат привезли 1969 року із села Бедевля Тячівського району.

– Такі вінки були поширені на початку ХХ століття в українських селах пониззя річки Тереблі, – розповідає працівниця музею Мар'яна Мегела, 35 років. – Робили його мати й бабуся, коли майбутній нареченій було 7–8 років. Потім носила щодня. Вважали, що це – оберіг від нечистої сили. Якби пропав – не матиме щастя в подружньому житті. Якщо дівчина втратила цноту до шлюбу, одягати вінок вже не мала права. На весіллі наречений знімав його і пов'язував на голову своїй обраниці хустку. Вінок зберігала надалі. На храмові свята могла надягнути до церкви. Потім передавала його доньці, а та – своїй. Знаємо, що у вінку з Бедевлі виходили заміж три покоління жінок родини.

 

Закарпатське весілля розпочиналося рано-вранці у вівторок, четвер чи суботу, крім часів посту.Після сповіді наречені розходилися по своїх домівках. Дівчину вдягали у весільне вбрання, а гості виконували свальбу – спільний танець у колі. Свашки в домі хлопця ладкали – співали обрядових пісень. Аби потрапити до своєї обраниці, молодий мав заплатити викуп – пляшку горілки-зорівки чи гроші. Її мати зустрічала наречених хлібом і сіллю. Староста піднімав над ними курагов – оберемок з гілок верби, вклонявся до присутніх і запрошував за столи. Серед страв обов'язково були м'ясо барана і дзяма – суп із локшиною. Також подавали голубці, гриби, калачі на дріжджах, бринзу.

Вінок має в діаметрі 21 см. Основа – з лика, тобто кори липи. Вона обшита білою стрічкою. Вгорі пришита "косиця" – картонна коронка у вигляді серця. Зовні вона прикрашена "мачками" – квітковими бутонами зі стрічок і шматочків тканини. Чергуються квітки різних кольорів. Контури основи та "косиці" оздоблені чорним оксамитом. Верхню й нижню частини вінка доповнювали нанизаним на дротики стеклярусом.

Зараз ви читаєте новину «Вінок, у якому виходили заміж три покоління жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути