середа, 10 травня 2017 18:57

Велосипед, який перервав світову подорож на Євромайдані

– Власник цього велосипеда – ветеран ­військово-повітряних сил Франції, – розповідає 49-річний Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні. – На своєму велосипеді подолав 10 тисяч кілометрів. В Україні знайшов своє кохання та друзів, як три століття тому його знаменитий тезка Гійом де Боплан. Був на барикадах, на роздачі продуктів. Тепер допомагає плести камуфляжні сітки для українських воїнів, здає кров для поранених. Його велосипед довго лишався на Майдані. Потім ведучий сцени Ярослав Кучер передав його до нашої збірки.

20 жовтня 2013-го 43-річний француз Гійом Аламі вирушив у навколосвітню подорож. Стартував із заходу Німеччини на велосипеді з причепом, обладнаним сонячними батареями. В рамках акції Sun Trip планував випробувати, чи дієві такі панелі серед зими. Хотів відвідати Казахстан, Сибір, Китай, Австралію, США. Проте посольство Росії в Україні відмовило у візі. Гійом залишився в Києві, де саме розгорталися революційні події. Жив у захопленій протестувальниками міській раді.

 

– В Україну я в'їхав із прапорами Франції та Євросоюзу. Хоч не знав, що тут революція. Мене зустрічали з обіймами. Тому додав до ровера подарований синьо-жовтий прапор, – згадує Аламі.

Гійом кожні три місяці мусив покидати Україну, за умовами візового режиму. В період розстрілу Небесної сотні був у Франції. Стежив за подіями через веб-­камеру.

– Я все чекав, але цей товариш не повертався, – каже Яро­слав Кучер, 29 років. – Велосипед тим часом і викрасти намагалися. Було б некрасиво, якби українці таку річ не вберегли. На початку квітня я сховав його на території Шевченківської райадміністрації, де тоді працював. А через рік передав велосипед їм на зберігання у музей Майдану.

Восени 2015-го Гійом одружився з киянкою Юлією Сироїд. За фахом вона – викладач французької мови. Тепер Аламі вільно спілкується українською. Зараз подружжя мандрує Європою на байдарці.

Зараз ви читаєте новину «Велосипед, який перервав світову подорож на Євромайдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути