вівторок, 19 червня 2012 16:27

Стипендія в Швеції вдвічі вища, ніж зарплата українців

  Ганс ОДЕРЕЙ, 22 роки, (ліворуч) купує пиво у фан­зоні на київському Хрещатику. Півлітровий пластиковий стакан напою тут продають за 20 гривень.

Ганс народився у шведському місті Мальме. Вивчає право в одному з університетів Стокгольма. Прилетів у Київ 10 червня. Взяв із собою 17 тисяч крон. Зібрав дві стипендії по 8 тисяч крон, ще тисячу дали батьки. 500 шведських крон перевів у гривні на київ­ському Хрещатику за курсом 1,05 гривні за 1 крону. Решту грошей знімав із картки в банкоматі.
Ганс ОДЕРЕЙ, 22 роки, (ліворуч) купує пиво у фан­зоні на київському Хрещатику. Півлітровий пластиковий стакан напою тут продають за 20 гривень. Ганс народився у шведському місті Мальме. Вивчає право в одному з університетів Стокгольма. Прилетів у Київ 10 червня. Взяв із собою 17 тисяч крон. Зібрав дві стипендії по 8 тисяч крон, ще тисячу дали батьки. 500 шведських крон перевів у гривні на київ­ському Хрещатику за курсом 1,05 гривні за 1 крону. Решту грошей знімав із картки в банкоматі.

Тут я почуваюся не бідним шведським студентом, а заможним туристом. Половину грошей привезу додому. Чотири роки тому літав на Євро в ­Австрію. Батьки пересилали гроші, бо не вистачало на квиток додому. До України купив тур за 11 тисяч шведських крон. Сюди входять переліт, страховка й тиждень проживання у готелі. Харчуємось там тільки сніданками.

Усе таке дешеве, що боюся спитися й поправитися. За п'ять днів від'їв добрячий живіт. Друзі кажуть: у всьому винне пиво. Воно таке дешеве, що п'ємо його замість води й кави. 2 євро за півлітра — таких цін нема ніде в Європі. Деякі хлопці виходять із фан­зони, купують пиво по 1 євро. Я його не куштував. Не вірю, що таке дешеве може бути смачним. На пиво витрачаю 200 гривень щодня. випиваю 3 літри. 2 літрами пригощаю друзів, або повертаю те, на що закла­дався. Сперечаємося на пиво, коли робимо ставки на матчі.

Ваші гривні трохи менші, ніж наші крони. Оця трохи подібна до євро (показує 200­-гривневу купюру. — "Країна" ) Я першого дня всі гроші носив у жмені — боявся загубити. Вони дуже легкі. Не тримаються кишені.

Крона й гривня співвідносяться майже 1:1. Але ціни тут у кілька разів нижчі. Наприклад пляшка кока­коли у вас коштує 8 гривень, а у нас — 40 крон. У вас за 10 гривень можна купити кілька паляниць хліба, а у нас за одну доведеться докласти ще 4–7 крон.

Був шокований, коли дізнався, що середня зар­плата в Києві — 4 тисячі гривень. У мене місячна стипендія удвічі вища. У нас найменше заробляють таксисти й продавці — близько 20 тисяч крон. Третину забирають податки. Мій батько, адвокат, отримує 50 тисяч крон. Чистими виходить 34 тисячі. Мама викладає в школі математику. Їй платять удвічі менше за тата.

Складно повірити, що українські пенсіонери отримують по 100 євро на місяць. Мабуть, вони живуть гірше за жебраків. У Швеції цього вистачає на тиждень, і то якщо бути дуже ощадливим. Ваші пенсіонери, мабуть, нікуди не їздять і не купують нового одягу.

У мого товариша вкрали гаманець і фотоапарат. Він залишив відкрите авто біля ресторану. У гаманці було 2 тисячі крон, 400 гривень, ключі від готелю й картки. Ми звернулися до охорони. Вони порадили податися в міліцію. Відвели нас у відділок, але міліціонери погано розуміють англійську. Кредитки заблокували. Техніка була застрахована. Коли повернемось додому, будемо звертатися до страхових агентів. Товариш сидить без грошей. Один друг купує йому обід, я пригощаю пивом і вечерею.

Першого дня пішли у ваш національний ресторан. ­Приготували смачно, але обійшлося це не так дешево, як на стадіоні чи у фан­зоні. Замовили небагато, однак кожен заплатив по 50 євро. Думаю, нас трохи надурили, бо чек принесли українською мовою. Меню забрали одразу після замовлення. Ми не встигли порахувати вартість усіх страв.

Не знаю, скільки коштують ваші дівчата. За кілька днів до мене підходили знайомитися чотири. Дві залишили свої візитки (показує візитки, на яких пропонують еротичний масаж. — "Країна"). У Швеції плата за секс протизаконна. Кримінальна відповідальність за це падає на чоловіка, а не на повію. Можна на півроку сісти за ґрати. Потім тебе ніхто не захоче брати на роботу. Навіть сусіди не вітатимуться.

Гроші у Швеції краще міняти в обмінниках, бо у банках невигідний курс. У вас курс однаковий. Міняю гроші на вулиці, щоб не відходити далеко від фан­зони.

Цигарки тут дуже дешеві. Усі наші одразу купили по блоку. У нас за ці гроші вийшло б три пачки. Одна коштує 50 крон.

Хотіли орендувати велосипед і покататися містом. У Стокгольмі та Мальме така послуга обходиться у 50 крон. У вас ніде не бачив велосипедних доріжок. Чому?

З аеропорту їхали на таксі. У нас заведено пристібатися в автомобілі, навіть пасажирам на задньому сидінні. Ваш таксист сказав, що можна не пристібатися. До готелю ­їхали 40 хвилин, заплатили 150 гривень. Дали таксисту 200, він довго шукав решту. Мабуть, хотів чайові. Навіть дівчата у фан­зоні, які продають хот­доги й гамбургери, біля прилавка виставляють посудини для чайових. На всіх кіосках ставлять баночки "Теа" — "Чай". Але за що я маю платити продавцеві? За те, що він подав пиво з холодильника, а не з­під прилавка?

У нас презервативи роздають безкоштовно — в університетах, під час акцій на вулицях. У вас за упаковку в супермаркеті просять майже 20 гривень. Чому у ваших туалетах нема дзеркал, туалетного паперу й засобів гігієни? У нас навіть по селах у будь-­якому туалеті знайдете мило й туалетний папір.

Бачу дуже багато молодих жінок із малими дітьми. ­Здається, вчора закінчили школу, а вже ведуть за руку маля. У нас зазвичай народжують після 30. Пологи у всіх клініках безкоштовні. У декреті жінки сидять до року. На кожну дитину держава виплачує по тисячі крон на місяць, доки та не закінчить школу.

У метро не спускався. Друзі були, кажуть, гарно і дуже дешево. 2 крони — за них у Швеції нічого не купиш.

Сувенірів додому не везтиму. У нас не заставляють ­оселі амулетами. Друзям візьму українських цигарок. І, може, літр вашого пива, якщо прикордонники пропустять.

Зараз ви читаєте новину «Стипендія в Швеції вдвічі вища, ніж зарплата українців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути